Uskoro vrhunac sezone gripe: Savjetuje se vakcinacija, boravak na zraku i vitamini

Preporučujemo

U BiH je trenutno registrirano preko 18 hiljada pacijenata s oboljenjima sličnim gripi. U Mostaru zabilježen i prvi smrtni slučaj, piše N1.

“Radilo se o potvrđenom slučaju gripe, gripe tipa B, sa jednom teškom komplikacijom upale pluća, dakle bakterijskom komplikacijom kod te osobe. Nažalost preminula je”, kaže prof.dr.sc. Jurica Arapović, Klinika za zarazne bolesti SKB Mostar.

- -

Posljednje dvije sedmice ljekarima su donijele pune ruke posla. Domovi zdravlja puni pacijenata koji traže ljekarsku pomoć.

Simptomi poput curenja nosa i suhog grla, uz malaksalost, glavobolju i bolove u kostima, zglobovima i mišićima su najčešći. Najugroženije su starije osobe, djeca i osobe s hroničnim oboljenjima. Najbolja prevencija je, kažu ljekari, vakcinacija.

“Jako je važna, svaka prevencija je puno bitnija, važnija i bolja od liječenja, kad se bolest već pojavi. Time smanjujemo mogućnost pojave gripe kod osobe koja je u riziku, ali i njene okoline”, poručuje mr.sci. dr. Nataša Trifunović, ljekar porodične medicine.

Pored vakcinacije, važno je laganije se hraniti, provjetravati prostorije, te unositi što više vitamina.

- -

Vrhunac sezone gripe očekuje se krajem mjeseca, povratkom đaka u školske klupe. U vremenu koje pogoduje virusima, ljekari savjetuju, izbjegavanje zatvorenog prostora i što češći boravak na čistom zraku, koji je, kažu, pravi melem za disajne puteve.

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...