Šta je sa robnim rezervama u Republici Srpskoj?

preporučujemo

I dok se politička kriza u Bosni i Hercegovini produbljuje, a političari samo žure da jedni drugima odgovore na komentare, građani traže način da kućni budžet prilagode poskupljenjima.

Zaliha nema, “Robne rezerve Republike Srpske” su u stečaju, a iz entitetske Vlade kažu da će ići u hitnu nabavku samo u slučaju “poremećaja na tržištu”. Šta im još treba da poremećaje i primijete?

Dok se druge države u kriznim situacijama oslanjaju na rezerve i zalihe osnovnih životnih namirnica, u Bosni i Hercegovini to nije slučaj.

– BiH nema robne rezerve ili ima, ali nema u dovoljnoj mjeri. RS ih nema uopšte i u posljednje vrijeme se razmišlja da se formiraju ponovo, a Federacija i kantoni imaju, ali ne odgovaraju svojoj svrsi – rekao je Momčilo Komljenović iz Vanjskotrgovinske komore BiH .

Prema novom Zakonu o interventnim nabavkama, za hitne nabavke zaduženi su entitetska vlada i Ministarstvo trgovine. Međutim, ta opcija se još ne razmatra.

– Donesenim Zakonom nije predviđeno postojanje stalnih zaliha robe,već on institucijama omogućava hitnu nabavku robe u uslovima kada je potrebna intervencija nadležnih institucija. Vlada jednom godišnje, na prijedlog Ministarstva trgovine i turizma, najkasnije do 30. novembra tekuće godine, donosi plan interventnih nabavki saopćeno je iz Ministarstva trgovine i turizma RS-a.

Ni prognoze ekonomista nisu optimistične.

– I kad bi ih imali, one bi bile predmet različitih oblika zloupotrebe, kao što se to desilo sa robnim rezervama RS. Možda je bolje reći: nismo sposobni i ne možemo imati robne rezerve – rekao je ekonomist Zoran Pavlović.

U prilogu kolega sa BHRT-a pogledajte šta o svemu kažu građani.

Najnovije

Zastupnici pitaju ministre i premijera: Gdje su pare za helikopter, kupujemo li samo točkove i propelere?

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo tražili su odgovore na pitanja o budžetu planiranom za 2022. godinu a koji je...