Američki zastupnici su posljednjih sedmica sugerirali da bi Rusija mogla biti uklonjena iz SWIFT-a, mreže visoke sigurnosti koja povezuje hiljade finansijskih institucija širom svijeta. Visoki ruski zastupnici odgovorili su rekavši da će isporuke nafte, plina i metala u Europu prestati ako se to dogodi.

– Ako Rusija bude isključena iz SWIFT-a, nećemo primati stranu valutu, a kupci, prije svega europske zemlje, neće dobiti našu robu – naftu, plin, metale i druge važne sirovine – rekao je Nikolaj Žuravljev, potpredsjednik Gornjeg doma ruskog parlamenta, prenosi državni medij TASS.

Društvo za svjetsku međubankovnu finansijsku telekomunikaciju (SWIFT) osnovano je 1973. i sada ga koristi više od 11.000 finansijskih institucija za slanje sigurnih informacija o finansijskim transakcijama, poruka i naloga za plaćanje. Bez globalno prihvaćene alternative neophodan je sistem za globalne finansije.

Uklanjanje Rusije iz SWIFT-a finansijskim institucijama bi slanje novca u zemlju ili iz nje učinilo gotovo nemogućim, što bi izazvalo iznenadni šok za ruske kompanije i njihove strane klijente – posebno za kupce nafte i plina denominiranih u američkim dolarima.

– Ovaj potez bi prekinuo sve međunarodne transakcije, pokrenuo volatilnost valute i prouzročio masovni odljev kapitala – komentirala je Maria Shagina, gostujuća saradnica na Finskom institutu za međunarodne poslove. Izuzimanje Rusije iz SWIFT-a uzrokovalo bi smanjenje njene ekonomije za 5%, procijenio je bivši ministar finansija Aleksej Kudrin 2014.

SWIFT ima sjedište u Belgiji i njime upravlja odbor koji se sastoji od 25 ljudi, uključujući Eddieja Astanina, predsjednika upravnog odbora ruskog Središnjeg klirinškog depozitarnog društva. SWIFT, koji sebe opisuje kao “neutralno poduzeće”, uključen je u belgijski zakon i mora biti u skladu s propisima EU-a.

Pročitajte:  Države EU bez dogovora o zabrani ruske nafte

Postoji presedan za uklanjanje zemlje iz SWIFT-a.

SWIFT je isključio iranske banke 2012. godine nakon što ih je Europska unija sankcionirala zbog nuklearnog programa. Iran je nakon isključenja izgubio gotovo polovicu prihoda od izvoza nafte i 30 posto vanjske trgovine, kaže Shagina.

– SWIFT je neutralna globalna zadruga koja je osnovana i djeluje za zajedničku dobrobit svoje zajednice. Svaka odluka o nametanju sankcija državama ili pojedinačnim subjektima ovisi isključivo o nadležnim vladinim tijelima i važećim zakonodavcima – stoji u saopćenju.

Nije jasno kolika je podrška među američkim saveznicima za poduzimanje ovakvih akcija protiv Rusije. Sjedinjene Američke Države i Njemačka mogu najviše izgubiti ako se Rusija isključi jer su njihove banke najčešći korisnici SWIFT-a koji komuniciraju s ruskim bankama, smatra Shagina.

Evropska unija spremna je odgovoriti na rusku invaziju na Ukrajinu “sveobuhvatnim sankcijama koje dosad nisu viđene”, rekao je u ponedjeljak danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod. Glavni diplomat EU Josep Borrell izjavio je u utorak da bi sankcije bile “najvažnija poluga koju Zapad, ili barem Europska unija, ima”.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je zastupnicima u utorak da njegova vlada sa Sjedinjenim Državama raspravlja o mogućnosti zabrane Rusiji SWIFT-a.

– Nema sumnje da bi to bilo vrlo moćno oružje protiv Rusije. Bojim se da se doista može primijeniti samo uz pomoć Sjedinjenih Država. Mi raspravljamo o tome – rekao je Johnson.

Rusija je posljednjih godina poduzela korake kako bi ublažila posljedice ako bude uklonjena iz SWIFT-a. Moskva je uspostavila vlastiti platni sistem, SPFS, nakon što su je 2014. pogodile sankcije Zapada zbog aneksije Krima. SPFS sada ima oko 400 korisnika, prema podacima ruske centralne banke.

Pročitajte:  Sjedinjene Američke Države objavile nove sankcije protiv Rusije

Dvadeset posto domaćih transakcija trenutno se obavlja putem SPFS-a, kaže Shagina, ali je veličina poruka ograničena, a operacije ograničene samo tokom radnih sati. Kineski novi sistem prekograničnog međubankovnog plaćanja, ili CIPS, mogao bi pružiti alternativu SWIFT-u. Moskva bi također mogla biti prisiljena posegnuti za korištenjem kriptovaluta. Ali to nisu privlačne alternative, piše CNN.

SWIFT je europska kompanija, udruženje brojnih zemalja. Za donošenje odluke o isključenju potrebna je jedinstvena odluka svih zemalja sudionica. Odluke Sjedinjenih Država i Velike Britanije definitivno nisu dovoljne – rekao je Žuravljev.

– Nisam siguran da će druge zemlje, posebno one čiji je udio trgovine s Rusijom velik, podržati zatvaranje – dodao je.