Američki zastupnici su posljednjih sedmica sugerirali da bi Rusija mogla biti uklonjena iz SWIFT-a, mreže visoke sigurnosti koja povezuje hiljade finansijskih institucija širom svijeta. Visoki ruski zastupnici odgovorili su rekavši da će isporuke nafte, plina i metala u Europu prestati ako se to dogodi.

– Ako Rusija bude isključena iz SWIFT-a, nećemo primati stranu valutu, a kupci, prije svega europske zemlje, neće dobiti našu robu – naftu, plin, metale i druge važne sirovine – rekao je Nikolaj Žuravljev, potpredsjednik Gornjeg doma ruskog parlamenta, prenosi državni medij TASS.

Društvo za svjetsku međubankovnu finansijsku telekomunikaciju (SWIFT) osnovano je 1973. i sada ga koristi više od 11.000 finansijskih institucija za slanje sigurnih informacija o finansijskim transakcijama, poruka i naloga za plaćanje. Bez globalno prihvaćene alternative neophodan je sistem za globalne finansije.

Uklanjanje Rusije iz SWIFT-a finansijskim institucijama bi slanje novca u zemlju ili iz nje učinilo gotovo nemogućim, što bi izazvalo iznenadni šok za ruske kompanije i njihove strane klijente – posebno za kupce nafte i plina denominiranih u američkim dolarima.

– Ovaj potez bi prekinuo sve međunarodne transakcije, pokrenuo volatilnost valute i prouzročio masovni odljev kapitala – komentirala je Maria Shagina, gostujuća saradnica na Finskom institutu za međunarodne poslove. Izuzimanje Rusije iz SWIFT-a uzrokovalo bi smanjenje njene ekonomije za 5%, procijenio je bivši ministar finansija Aleksej Kudrin 2014.

SWIFT ima sjedište u Belgiji i njime upravlja odbor koji se sastoji od 25 ljudi, uključujući Eddieja Astanina, predsjednika upravnog odbora ruskog Središnjeg klirinškog depozitarnog društva. SWIFT, koji sebe opisuje kao “neutralno poduzeće”, uključen je u belgijski zakon i mora biti u skladu s propisima EU-a.

Postoji presedan za uklanjanje zemlje iz SWIFT-a.

SWIFT je isključio iranske banke 2012. godine nakon što ih je Europska unija sankcionirala zbog nuklearnog programa. Iran je nakon isključenja izgubio gotovo polovicu prihoda od izvoza nafte i 30 posto vanjske trgovine, kaže Shagina.

– SWIFT je neutralna globalna zadruga koja je osnovana i djeluje za zajedničku dobrobit svoje zajednice. Svaka odluka o nametanju sankcija državama ili pojedinačnim subjektima ovisi isključivo o nadležnim vladinim tijelima i važećim zakonodavcima – stoji u saopćenju.

Nije jasno kolika je podrška među američkim saveznicima za poduzimanje ovakvih akcija protiv Rusije. Sjedinjene Američke Države i Njemačka mogu najviše izgubiti ako se Rusija isključi jer su njihove banke najčešći korisnici SWIFT-a koji komuniciraju s ruskim bankama, smatra Shagina.

Evropska unija spremna je odgovoriti na rusku invaziju na Ukrajinu “sveobuhvatnim sankcijama koje dosad nisu viđene”, rekao je u ponedjeljak danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod. Glavni diplomat EU Josep Borrell izjavio je u utorak da bi sankcije bile “najvažnija poluga koju Zapad, ili barem Europska unija, ima”.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je zastupnicima u utorak da njegova vlada sa Sjedinjenim Državama raspravlja o mogućnosti zabrane Rusiji SWIFT-a.

– Nema sumnje da bi to bilo vrlo moćno oružje protiv Rusije. Bojim se da se doista može primijeniti samo uz pomoć Sjedinjenih Država. Mi raspravljamo o tome – rekao je Johnson.

Rusija je posljednjih godina poduzela korake kako bi ublažila posljedice ako bude uklonjena iz SWIFT-a. Moskva je uspostavila vlastiti platni sistem, SPFS, nakon što su je 2014. pogodile sankcije Zapada zbog aneksije Krima. SPFS sada ima oko 400 korisnika, prema podacima ruske centralne banke.

Dvadeset posto domaćih transakcija trenutno se obavlja putem SPFS-a, kaže Shagina, ali je veličina poruka ograničena, a operacije ograničene samo tokom radnih sati. Kineski novi sistem prekograničnog međubankovnog plaćanja, ili CIPS, mogao bi pružiti alternativu SWIFT-u. Moskva bi također mogla biti prisiljena posegnuti za korištenjem kriptovaluta. Ali to nisu privlačne alternative, piše CNN.

SWIFT je europska kompanija, udruženje brojnih zemalja. Za donošenje odluke o isključenju potrebna je jedinstvena odluka svih zemalja sudionica. Odluke Sjedinjenih Država i Velike Britanije definitivno nisu dovoljne – rekao je Žuravljev.

– Nisam siguran da će druge zemlje, posebno one čiji je udio trgovine s Rusijom velik, podržati zatvaranje – dodao je.