Šta je Trump napisao u pismu Tačiju

Preporučujemo

Predsjednik Kosova Hašim Tači zahvalio se danas predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu na pismu u kome izražava snažnu podršku nezavisnosti Kosova i zajedničkom nastojanju da se postigne sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije.

Američki predsjednik u pismu upućenom Tačiju navodi da mu je bilo zadovoljstvo s njim da razgovara u Parizu tokom proslave Dana primirja (u Prvom svjetskom ratu) i ukazao da je Kosovo “kritični partner” u naporima da se garantuje mir i stabilnost za cijelu Evropu.

- -

“Pozdravljam vaše aktuelne napore pomirenja s Srbijom, ne iskoristiti ovu jedinstvenu priliku bilo bi tragično nazadovanje pošto je malo vjerovatno da će se druga šansa za sveoubuhvatni mir uskoro ponovo pružiti”, napisao je Trump u pismu datiranom 14. decembra.

Tramp je pozvao vođe Kosova da iskoriste ovaj “jedinstven trenutak i da govore jednim glasom” tokom mirovnih pregovora, i da se uzdržavaju od akcija koje bi otežale postizanje sporazuma. On je podsjetio da su SAD jako puno uložile u uspjeh Kosova kao nezavisne, suverene države i dodao da Amerika želi da Kosovo nastavi da se razvija.

“Spremni smo da vam pomognemo u naporima da postignete sporazum koji balansira interese i Kosova i Srbije, takav dogovor je na dohvat ruke. Očekujem s zadovoljstvom da budem domaćin vama i predsjedniku Aleksandru Vučiću u Bijeloj kući da proslavimo ono što bi bio historijski sporazum”, rekao je Trump. Tači je u svojoj Twitter poruci rekao da se i on raduje tome da proslavi mir u Bijeloj kući i otvaranju puta Kosova u članstvo NATO, EU i UN, objavila je N1.

 

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...