ŠTA SAD DRAGANE ČOVIĆU Potvrda CIK-a: Goran Opsenica se izjasnio kao Srbin

Preporučujemo

Centralna izborna komisija BiH danas je donijela odluku o četvrtoj izmjeni Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine.

Odluka je uslijedila nakon ponovnih brojanja glasačkih listića obavljenih u Glavnom centru za brojanje. Odluka će do kraja dana javnosti biti dostupna na web stranici CIK BiH, www.izbori.ba .

- -

U ime koalicije HDZ BIH,HSS,HKDU BIH,HSP-HNS,HSP DR AS BIH,HDU BIH,HSS SR kandidat iz izborne jedinice 9 za Predstavnički dom Parlamenta FBiH na Općim izborima 2018. godine bio je Goran Opsenica.

Zadnjih dana u medijima je plasirana njegova izjava koja glasi:

“Ja i večeras namjeravam zanoćiti kao Hrvat, a takav ću se, van svake sumnje, ujutro i probuditi. CIK je, bojim se, instruiran da pogriješi. Pravo je pitanje ko stoji iza svega toga”.

Je li ministar Opsenica na ovim izborima upisan u CIK-u BiH kao poslanik iz reda srpskog naroda te da postoji tvrdnja kako se sve to čini da bi HDZ BiH osvojio još jedan mandat, ali i kako se ministar izjašnjava, lider HDZ BiH Dragan Čović je odgovorio:

- -

– Imate dosta časnih ljudi koji nisu zaslužili bilo kakav komentar koji iznosite, bez obzira na to što vi to po medijima imate pravo raditi. Gospodin Goran Opsenica je s vrlo jasnim opredjeljenjem kada je u pitanju nacionalnost, hrvatska nacionalnost, a osim toga, to su osobne stvari i morat ćete s njim popričati. Ovo je moj službeni stav za jednu osobu koju izuzetno cijenim.

Podsjećamo da je odredbama člana 4.19 stav (4) Izbornog zakona BiH propisano da se uz prijedlog liste dostavlja izjašnjenje svakog od kandidata na listi o prihvatanju kandidature i ista mora biti ovjerena na način propisan zakonom ili kod nadležne općinske izborne komisije. Izjašnjenje o prihvatanju kandidature sadrži i nacionalno izjašnjenje.

Radi objektivnog informiranja javnosti ističemo da je Centralna izborna komisija BiH kandidaturu Goarana Opsenice ovjerila na osnovu njegove Izjave o prihvatanju kandidature na kojoj je on kao svoje nacionalno izjašnjenje naveo da je Srbin”, saopšteno je iz CIK-a.

Skeniranu izjavu Gorana Opsenice, uz zaštićene lične podatke, objavljujemo:

 

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...