Stanford: Globalno zagrijavanje povećava stope samoubistava

Preporučujemo

Istraživači iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Meksika očekuju da će povećanje temperature zbog globalnog zagrijavanja povećati stopu samoubistava u SAD- u i Meksiku, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istraživači na Stanford univerzitetu predviđaju da će porast temperatura doveli do 21.000 više samoubistava godišnje u dvije zemlje do 2050. godine.

- -

”Kada govorimo o klimatskim promjenama, lako je razmišljati o njima apstraktno, ali hiljade dodatnih samoubistava koje će se vjerovatno dogoditi kao rezultat klimatskih promjene nisu samo broj, predstavljaju tragične gubitke za porodice širom zemlje”, rekao je autor Marshall Burke u svom izvještaju.

Naučnici su povezivali porast stope samoubistva s toplijim vremenom već neko vrijeme, iako su razlozi za to ostali nejasni.

U studiji istraživači su pratili stopu samoubistava u hiljadama američkih država, gradova i meksičkih opština. Zatim su uspoređivali godišnje stopa samoubistva s historijskim temperaturnim podacima.

Osim toga, istraživači su prikupljali poruke s društvenih mreža koje su sadržavale ključne riječi koje ukazuje na depresiju, kao što su “usamljen” ili “samoubistvo”. Zatim su uspoređivali poruke s podacima o temperaturi.

- -

Istraživači su pronašli jaku vezu između visokih temperatura i stope samoubistava, kao i depresivnih poruka na društvenim mrežama.

”Povećanje temperature do 2050. godine zbog klimatskih promjena bi trebalo povećati broj samoubistava u SAD-u. za 1,4 posto i u Meksiku za 2,3 posto”, dodao je Burke.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), oko 800.000 osoba počine samoubistvo svake godine širom svijeta. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti prijavili su oko 45.000 samoubistava u SAD-u u 2016. godini. U 2014. godini, WHO je saopštio da je bilo oko 6.200 samoubistava u Meksiku.

“Samoubistvo je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu, a stope samoubistava u Sjedinjenim Američkim Državama su dramatično porasle u proteklih 15 godina. Dakle, bolje razumijevanje uzroka samoubistva je prioritet za javno zdravlje”, istakao je Burke.a

Najnovije

Modriča: U požaru u zdravstvenoj ustanovi stradala jedna osoba

Jedna osoba poginula je u požaru koji se tokom noći desio u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u Modriči. Kako je...