Stoltenberg: Na Kosovu se mora izbjeći eskalacija, NATO ostaje na oprezu

Preporučujemo

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da se eskalacija na Kosovu mora izbjeći i da NATO (KFOR) ostaje na oprezu.

Stoltenberg je naveo da je razgovarao sa visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku Josepom Borrelom i da su razočarani što nije riješen spor u vezi sa registarskim tablicama.

“Sada je vrijeme za odgovornost i pragmatična rješenja. Eskalacija se mora izbeći. NATO/KFOR ostaje na oprezu”, napisao je Stoltenberg na Twitteru.

EU danas je u razgovorima sa predstavnicima Beograda i Prištine iznijela prijedlog koji je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio, a premijer Kosova Albin Kurti nije, rekao je portparol EU Peter Stano, te ocijenio da je u pitanju nepoštovanje međunarodnih obaveza.

Borrel je rekao da je EU predala prijedlog koji je mogao da spriječi rizik eskalacije, koji je Vučić prihvatio, ali nije i Kurti.

On je istakao da od kosovske strane očekuje da odmah suspednuje dalje korake u vezi sa preregistracijom vozila na sjeveru Kosova, a od Srbije da suspenduje izdavanje novih tablica KM.

Najnovije

Mostar: Tijelo državljanina Malezije koji je skočio sa Starog mosta u Neretvu još nije pronađeno

Tijelo državljanina Malezije koji je sa Starog mosta u Mostaru prošlog utorka skočio u Neretvi i nije isplivao, uprkos...