- Advertisement -

Štrajk radnika Toplane u Banja Luci: Nova toplana sama ne može grijati

Preporučujemo

Danas su sindikalisti preduzeća Toplana a.d. Banjaluka održali štrajk upozorenja.

Tintor Vukašin, povjerenik za sindikalna pitanja u ovom preduzeću izjavio je kako ne postoje osnove za proglašavanje radnika za tehnološki višak kao i za dodjelu otkaza.

On je za svu nastalu situaciju okrivio upravu preduzeća na čelu sa v.d. direktora Mićom Milovanovićem, piše Buka.

“Prema Zakonu o radu uprava preduzeća je bila dužna da obavještava sindikat i radnike o perspektivi i djelatnosti preduzeća, kao da i konsultuje sindikat i radnike u slučaju donošenja odluka koji će uticati na radno-pravni status radnika. Milovanović je to izbjegao, donosio je odluke koje će uticati na radno-pravni status radnika”, rekao je Vukašin.

On je dodao kako je protiv Milovanovića podneseno pet krivičnih prijava i da ga kriminalistička policija tereti za malverzacije u ovom banjalučkom preduzeću u vrijednosti od 1,5 miliona maraka.

Gostimir Radić, član Izvršnog odbora Sindikata obratio se javnosti kako bi pojasnio stručni aspekt čitavog slučaja

“Mora se prestati sa lažima da Eko toplana može grijati grad. To je nemoguće. Tih 49 megavata snage koju su instalisali, ne može da se iskoristi više od 30. Kako oni na izlazu sa 30 megavata, mogu grijati snage konzuma sa 150 megavata. Sa tim lažima se mora prestati! Oni ne mogu grijati grad samo iz sječke. Bez pomoći mazuta se grad ne može grijati, i to treba da bude jasno” jasan je bio Radić. On je dodao kako je u periodu od 4 godine isključeno 6000 potrošača.

“To znači da je u tom periodu toplana izgubila oko 16 miliona KM, a to je rezultat toga što mi nismo grijali grad, što smo građane lagali a naš direktor se nikada nije obratio građanima i izvinuo im se i dao im manje iznose uplata” rekao je Radić Iz svega ovoga proizilazi da građani imaju pravo da se žale. Kaže kako se u čitavoj priči nikada nije konzultovala struka.  “Čak i kada se gradila ova nova Toplana, bilo je nekih pojedinih glasova profesora da to nije dobra investicija niko ih nije slušao i zato imamo ovo što imamo” tvrdi Radić.

Prema njegovim informacijama se procjenjuje da kompletan kapacitet Nove toplane sa 30 megavata ne može da vrši grijanje kada je vanjska temperatura nižža od 3 stepena.

“Mi nikada nismo mogli da grijemo bez bez minimalno 2 kotla. Njihovi kompletni kapaciteti su pola jednog našeg kotla. Kako oni mogu da griju grad? Evo recimo juče smo posmatrali, oni ( Nova toplana) su grijali sa 80% kapaciteta, to je 8 kotlova, njihova snaga, koju su davali, je bila 22 megavata. Mi smo morali da radimo sa jednim kotlom koji je opterećen sa 30%, a vani je bilo 5 stepeni. Oni znači ne mogu sa 80 % da zagriju. Postoji regulacija. I to grijanje koje je isporučeno je bilo ispod svakog nivoa” kazao je Radić.

Dragana Vrabičić, Predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS rekla je kako granski sindikat daje apsolutnu podršku sindikalnoj organizaciji Toplane a.d.

“Činjenica je da postoji veliki višak radnika, da postoje ljudi čija je sudbina neizvjesna, i nakon pola vijeka vremena idu na biro i ne znaju šta će se sa njima desiti. Isto tako je činjenica da nova Eko toplana poziva određene ugovore, da im daje ugovore o radu, iz početka ugovore o radu na određeno vrijeme, što nije pravilo po Zakonu o radu i što se može samo u izuzetnim situacijama. Sada kada se malo dignula buna je to preraslo u Ugovore na neodređeno vrijeme koji nisu povoljni po radnike i koji ne rješavaju njihove probleme.” istakla je ona.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Komšić uputio poruku građanima u RS: Dodik vas laže, spreman žrtvovati mir za vlastiti spas!

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je poruku građanima u entitetu RS. "Građani Bosne i Hercegovine u entitetu RS ne...