Štrajk upozorenja u vrtićima JU “Djeca Sarajeva” zbog problema nedostatka osoblja

preporučujemo

Štrajk upozorenja bit će održan u vrtićima Javne ustanove “Djeca Sarajeva” sutra od 7:00 do 7:30 sati kako bi bilo ukazano na problem nedostatka osoblja.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Saudin Sivro izjavio je na pres-konferenciji u Sarajevu da se u toj ustanovi poslovi radnika kojima je istekao ili uskoro ističe ugovor prenose na radnike koji imaju ugovore na neodređeno vrijeme.

“Time se oni dodatno opterećuju u smislu obima posla, koji nije plaćen, te se krše epidemiološke mjere spajanjem grupa djece što predstavlja dodatni problem po zdravlje radnika i djece”, istakao je Sivro.

Pojasnio je da je sindikat od Vlade KS zatražio raspisivanje javnog konkursa za 140 radnih mjesta, o čemu se Vlada nije oglasila.

Sivro je dodao da je Vlada isto postupila i sa zatjevima za angažman 140 radnika do okončanja konkursne procedure, te za angažman radnika do povratka radnika s bolovanja, porodiljskih odsustava i slično.

“Od Vlade očekujemo da donese te tri odluke, a od resorne ministrice da postupi po zakonu”, naglasio je Sivro.

Dopredsjednica kantonalnog odbora sindikata i odgovorna odgajateljica u vrtiću “Košuta” Envera Šukman navela je da je važno shvatiti da njima djeca nisu teret, ali da postoje pedagoški standardi i epidemiološke mjere koje moraju poštovati.

“Moramo biti svjesni da je prvih šest godina najvažnije u razvoju djeteta i ako društvo tu ne uloži maksimum trebamo se zapitati kakvi će to ljudi biti sutra”, rekla je Šukman.

Najnovije

Sutra zakazivanje sjednice NSRS o vraćanju nadležnosti

Denis Šulić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, potvrdio je za N1 da će sjednica Kolegijuma NSRS-a, na kojoj će...