Stranka za nove generacije: Od jučer više nismo dio Osmorke u Skupštini KS

Preporučujemo

Iz “Stranke za nove generacije” oglasili su se saopćenjem kojim su i zvanično potvrdili kako izlaze iz kolacije nazvane “Osmorka”, ali da i pored toga nastavljaju da se pridržavaju potpisanog sporazuma.
Kap koja je prelila čašu je, kako kažu, budžet koji je Vlada Kantona Sarajevo usvojila, a koji je uvećan za više od 250 miliona KM.

Dali su im i svojevrsni rok od 100 dana “da im dokažu” kako griješe.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Politički pokret ‘Za nove generacije’, kao dio tzv. Osmorke, od jučer i zvanično odlazi u opoziciju u Skupštini Kantona Sarajevo. To nikako ne znači da se nećemo nastaviti pridržavati potpisanog sporazuma čiji raskid se nikada zvanično nije desio.

Međutim, formiranje Vlade Kantona Sarajevo bez jasnog i transparentnog plana aktivnosti, bez poštovanja spomenutog sporazuma i bez konkretnih i jasno definisanih aktivnosti koje će uslijediti, pokret ‘Za nove generacije’ ne može podržati jer bi bilo u suprotnosti sa prethodno dogovorenim stavovima i preuzetim obavezama.

Zahvaljujemo se našim partnerima što su prepoznali naše amandmane koje smo uputili još u toku Nacrta budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu i što su gotovo sve uvažili i prezentirali kroz Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo.

Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo je uvećan za više od 250 miliona KM u odnosu na Nacrt što nam daje za pravo da sumnjamo u mogućnost njegovog izvršenja, pa se s razlogom pribojavamo da su usvojeni amandmani samo stavke na papiru za čije izvršenje neće biti dovoljno novca.

Vladi Kantona Sarajevo dajemo šansu da u narednih 100 dana dokažu da griješimo. No, bez obzira i na to ostaje pitanje zašto taj novac nije bio prikazan u fazi Nacrta budžeta Kantona Sarajevo i da li je na ovaj način obmanjena javnost kroz proces javne rasprave?

Naše političko djelovanje bit će svakako usmjereno na konstruktivne kritike i približavanje Vlade Kantona Sarajevo ciljevima dogovorenim u sporazumu Osmorke, kao i stvarnim potrebama naših sugrađana”, poručili su.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...