Stručnjaci predviđaju da će broj svjetske populacije naglo opasti sredinom stoljeća

Preporučujemo

“Populaciona bomba” od koje se dugo strahovalo možda neće “eksplodirati”, prema autorima novog izvještaja koje procjenjuje da će broj ljudi dosegnuti vrhunac i prije nego što se predviđalo.

Studija, koju je implicirao Rimski klub, predviđa da će prema sadašnjim trendovima svjetska populacija dosegnuti vrhunac od 8,8 milijardi prije sredine stoljeća, a zatim brzo početi opadati. Vrhunac bi mogao doći još ranije ako vlade poduzmu progresivne korake za povećanje prosječnih primanja i nivoa obrazovanja.

Nove prognoze dobra su vijest za globalno okruženje. Nakon što se demografski skok prevlada, pritisak na prirodu i klimu trebao bi početi popuštati, zajedno s povezanim društvenim i političkim napetostima. No, autori upozoravaju da pad nataliteta sam po sebi neće riješiti ekološke probleme planeta, koji su već ozbiljni na razini od 7,8 milijardi i prvenstveno su uzrokovani prekomjernom potrošnjom bogate manjine.

Opadanje populacije također može stvoriti nove probleme, kao što je smanjenje radne snage i veći stres na zdravstveno osiguranje, što će biti povezano s brojem starijeg stanovništva, kao što su zemlje poput Japana i Južne Koreje otkrile.

Najnovije

Gruzija optužila trojicu srpskih državljana da su pripremali Gruzijce za državni udar krajem godine

Služba državne sigurnosti Gruzije saopćila je da su trojica srpskih državljana koji su posjetili Gruziju krajem septembra održali obuku...