Studenti iz Mostara, Sarajeva i Banje Luke pobunili se protiv Ministarstva vanjskih poslova: Poništiti javni konkurs

Preporučujemo

Studenti političkih nauka iz Mostara, Sarajeva i Banja Luke pismom su se pobunili protiv načina i uvjeta koje je u nedavno objavljenom konkursu postavilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Njihovo pismo objavljujemo u nastavu.

“Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, putem Agencije za državnu službu BiH, dana 22. januara 2018. godine objavilo je javni oglas za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, i to za sljedeće pozicije: III sekretar u Odsjeku za radno-pravnu zaštitu, II sekretar u Odsjeku za ekonomsku diplomaciju, III sekretar u Odsjeku za Aziju i Afriku, II sekretar u Odsjeku za međunarodnopravne poslove, I sekretar u Odsjeku za vizno-putovničke poslove te Viši stručni saradnik za arhiv i dokumentaciju u Odsjeku za opće poslove, arhiv i dokumentaciju.

- -

Osim za II sekretara u Odsjeku za međunarodnopravne poslove, gdje je potrebno imati završen pravni fakultet, za pozicije u Ministarstvu dovoljno je imati “završen fakultet”, što je dakako opšti uvjet za sve državne službenike, u skladu s čl. 22. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, dok se posebni uvjeti u smislu obrazovanja ne traže.

Članak 9. st. 5. Pravilnika o karakteru i sadržaju javnoga oglasa, načinu provođenja intervjua i obrascima za provođenje intervjua propisuje da se “opisi poslova po pravilu preuzimaju iz akta o unutarnjoj organizaciji institucije, kao i posebni uvjeti u pogledu vrste usmjerenja visokoga obrazovanja, (…), kao i drugih posebnih uvjeta koje mora ispuniti kandidat prema propisu o unutrašnjoj organizaciji institucije.”

Pitamo se, zašto Pravilnik o unutarnjoj organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH nije javno objavljen, tj. dostupan na službenim stranicama Ministarstva? Ne umanjujući vrijednost bilo čijega obrazovanja, pitamo se može li kao kriterij za prijem u Ministarstvo vanjskih poslova, i to na poziciju III sekretara u Odsjeku za Aziju i Afriku, biti diploma Agronomskoga, Tekstilnoga, Šumarskoga ili, pak, Rudarskoga fakulteta?

Istodobno, diplomci fakulteta političkih nauka u Bosni i Hercegovini nemaju priliku raditi u struci. Upravo oni, akademski građani koji imaju diplome međunarodnih odnosa i diplomatije, kao i sve kompetencije koje su tražene za poslove državnih službenika Ministarstva vanjskih poslova BiH, nemaju priliku dokazati vlastito znanje u praksi.

- -

Podsjećamo, 30. decembra 2016. godine u Banjoj Luci održan je sastanak predstavnika studentskih organizacija fakulteta političkih nauka u BiH s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom, također zbog diskriminacije diplomaca s navedenih fakulteta. Na tom sastanku, ministar Crnadak obećao je saradnju Ministarstva na čijem je čelu s fakultetima političkih nauka u BiH, ali do danas se ništa nije promijenilo, a javni oglas zbog kojega smo prisiljeni ponovno reagirati nije ohrabrujući u tom smjeru.

Ovim putem pozivamo ministra vanjskih poslova BiH da navedeni javni oglas poništi te u obnovljenom postupku naznači posebne uvjete u pogledu vrste usmjerenja visokoga obrazovanja za navedene funkcije u Ministarstvu vanjskih poslova BiH”, stoji u pismu studenata koje potpisuju Asocijacija studenata Fakulteta političkih nauka Sarajevo “SPONA”, Studentska organizacija Fakulteta političkih nauka Banja Luka i Udruga “Hrvatski studentski politološki forum” Mostar”, navodi jabuka.tv.

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...