Sud BiH odbio tužbu Instituta za nestala lica BiH protiv Rješenja AZLP BiH

Preporučujemo

Sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu tužbu Instituta za nestala lica BiH kojom je traženo da se poništi Rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, zaključivši da je Agencija postupila ispravno.

Naime, Agencija je rješavajući po službenoj dužnosti, u predmetu utvrđivanja činjenica i okolnosti pod kojim se vrši obrada ličnih podataka nestalih lica i članova njihovih porodica, donijela Rješenje kojim je naloženo Institutu da sa Međunarodnom komisijom za nestala lica zaključi sporazum iz člana 12. Sporazuma o preuzimanju suosnivača za Institut za nestala lica BiH.

- -

Tim Sporazumom se propisuje se da će Institut sa Međunarodnom komisijom za nestala lica Sporazumom regulisati odnose koji se odnose na tehničku pomoć koju Međunarodna komisija pruža Institutu, pružanje usluga u DNK laboratorijama, antropološku i arheološku pomoć i druge vrste tehničke pomoći, uključujući nabavku i/ili prijenos opreme i/ili drugih sredstava.

Imajući u vidu činjenicu da se Međunarodna komisija pojavljuje kao obrađivač, a Institut kao kontrolor obaveza zaključivanja ugovora u pisanoj formi proizilazi i iz Zakona o zaštiti ličnih podataka.

Međutim, u postupku je utvrđeno da se obrada ličnih podataka koja obuhvata uzimanje uzoraka u svrhu identifikacije, vršenje analize DNK, razmjena podataka putem DNK izvještaja, te čuvanje uzoraka za DNK analizu, u praksi provodi bez formalno regulisanih pravila i procedura koji su trebali biti predmet posebnog sporazuma između Instituta i Međunarodne komisije.

Agencija je u postupku utvrdila da Institut nije postupio u skladu sa zakonskim obavezama čime je povrijeđen princip koji obavezuje kontrolore da lične podatke obrađuje na pravičan i zakonit način.

- -

Ovim putem Agencija apeluje na rukovodioce javnih organa da se suzdrže od neosnovanih tužbi, nego da pažnju i kapacitete usmjere na zakonitu obradu ličnih podataka, obrazloženo je u saopćenju Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

Najnovije

Izdate preporuke poslodavcima: Savjetuje se prekid rada na otvorenom između 12 i 17 sati

Uz toplotni val koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, bilježi se značajan porast intervencija. Građanima je savjetovano da izbjegavaju aktivnosti...