Sud BiH odbio tužbu Instituta za nestala lica BiH protiv Rješenja AZLP BiH

Preporučujemo

Sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu tužbu Instituta za nestala lica BiH kojom je traženo da se poništi Rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, zaključivši da je Agencija postupila ispravno.

Naime, Agencija je rješavajući po službenoj dužnosti, u predmetu utvrđivanja činjenica i okolnosti pod kojim se vrši obrada ličnih podataka nestalih lica i članova njihovih porodica, donijela Rješenje kojim je naloženo Institutu da sa Međunarodnom komisijom za nestala lica zaključi sporazum iz člana 12. Sporazuma o preuzimanju suosnivača za Institut za nestala lica BiH.

Tim Sporazumom se propisuje se da će Institut sa Međunarodnom komisijom za nestala lica Sporazumom regulisati odnose koji se odnose na tehničku pomoć koju Međunarodna komisija pruža Institutu, pružanje usluga u DNK laboratorijama, antropološku i arheološku pomoć i druge vrste tehničke pomoći, uključujući nabavku i/ili prijenos opreme i/ili drugih sredstava.

Imajući u vidu činjenicu da se Međunarodna komisija pojavljuje kao obrađivač, a Institut kao kontrolor obaveza zaključivanja ugovora u pisanoj formi proizilazi i iz Zakona o zaštiti ličnih podataka.

Međutim, u postupku je utvrđeno da se obrada ličnih podataka koja obuhvata uzimanje uzoraka u svrhu identifikacije, vršenje analize DNK, razmjena podataka putem DNK izvještaja, te čuvanje uzoraka za DNK analizu, u praksi provodi bez formalno regulisanih pravila i procedura koji su trebali biti predmet posebnog sporazuma između Instituta i Međunarodne komisije.

Agencija je u postupku utvrdila da Institut nije postupio u skladu sa zakonskim obavezama čime je povrijeđen princip koji obavezuje kontrolore da lične podatke obrađuje na pravičan i zakonit način.

Ovim putem Agencija apeluje na rukovodioce javnih organa da se suzdrže od neosnovanih tužbi, nego da pažnju i kapacitete usmjere na zakonitu obradu ličnih podataka, obrazloženo je u saopćenju Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

Najnovije

Zmajevi se okupljaju u Zenici, stigao i najbolji bh. fudbaler

Reprezentaciju BiH u narednim danima očekuje početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Prvo će 23. marta u Zenici dočekati Island,...