Sud BiH: Ukupno 12 i po godina za zločine u Ljubuškom

Preporučujemo

Državni sud proglasio je krivim Ivana Kraljevića, Matu Jelčića, Stojana Odaka, Vice Bebeka i Vinka Radišića za zločine počinjene na području Ljubuškog i osudio ih na ukupno 12 i po godina zatvora.

Kraljević je osuđen na dvije godine zatvora, Jelčić na godinu i po, Odak na sedam, a Bebek i Radišić na po godinu dana u zatvoru za učešće u zločinima počinjenim u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom.

- -

Prema presudi, optuženi su zatočenike u VIZ Ljubuškom držali u neuslovnim uslovima, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

U obrazloženju presude, predsjedavajuća sutkinja Jasmina Kosović kazala je da su se u zatočeničkom objektu zbog loših higijenskih uslova pojavile razne bolesti, poput svraba i vaški, ali i da je među zatvorenicima bio prisutan konstantan strah po zdravlje i život.

„Više od stotinu civila bilo je protivpravno zatvoreno u VIZ Ljubuški, gdje su držani u nehumanim uslovima, odvođeni na prinudne radove, fizički i psihički maltretirani, samo zato što su druge vjere. Bili su zatvarani u prostorije gdje je bila voda i miševi. Hranu su dobijali jednom dnevno, a nuždu su obavljali u kantu“, kazala je Kosović.

Istom presudom, krivice su oslobođeni Slavko Skender i Miloš Dragan.

- -

Kraljević i Jelčić su, prema presudi, u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. bili upravnici u zatvoru koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatočeno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

U ovom predmetu je optužen i bivši stražar Nedeljko Matić, ali je postupak protiv njega razdvojen jer se nalazi u bjekstvu i za njim je raspisana potjernica.

Suđenje je počelo u oktobru 2015. godine.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Najnovije

Broj zaposlenih u BiH u martu bio 853.002 osobe, a prosječna neto plaća 1.353 KM

U martu 2024. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 853.002, a od toga 387.022 žena, navode iz...