Britanski The Times analizirao profil Milorada Dodika

Preporučujemo

O Miloradu Dodiku ćete čuti samo riječi hvale u njegovom rodnom gradu, piše autorica članka Hannah Lucinda Smith u uglednom i uticajnom britanskom listu The Times.

“On je čovjek iz naroda. Štiti interese Republike Srpske”, rekao je tridesettrogodišnji Milan Babić iz Laktaša za The Times.

- -

To je sentiment na koji se Dodik oslanja u velikoj mjeri – izazivanje straha od islamskih ekstremista, poricanje ratnih zločina koje su počinile srpske jedinice, te češće spominjanje održavanje referenduma koji bi podijelio državu na dva dijela, navodi ovaj list.

“Na vlasti je već 12 godina i dominirao je Republikom Srpskom od prvih dana kada je izabran za premijera, sve do danas kada je na mjestu predsjednika tog entiteta. U ranim godinama je imao finansijsku podršku Europske unije koja ga je smatrala umjerenim političarom u odnosu na političare iz ratnog doba”, stoji u tekstu The Timesa.

Kako tvrdi ovaj list, “Dodikov sin je primio kredite u vrijednosti 5,65 miliona američkih dolara namjenjene za državnu investicionu banku, a porodična kuća u zaseoku blizu Laktaša danas predstavlja ogromno zdanje u čijem prilazu se nalazi nekoliko luksuznih vozila”.

“Njegovi protivnici kažu da on vodi ‘državu jednog lica’. ‘Sve se radi po Dodikovim instrukcijama. To je tragedija za našu zemlju’, kazao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, te dodao ‘umjesto da imamo organozivanu državu, čelnici svih institucija idu njemu za konačnu odluku. To je tragedija za našu zemlju'”, piše The Times.

- -

Prošle godine, SAD su nametnule sankcije Dodiku zbog kršenja Dejtonskog sporazuma, što je konačna faza njegovog puta od reformatora to sektaškog populiste.

Odbio je dati intervju za The Times, ali je premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović, inače njegova bliska saradnica, odlučno je tvrdila da su sve kritike koje dolaze na račun vlade rezultat zapadne pristrasnosti usmjerene protiv Srba u Bosni.

“Mi smo veoma pro-europski, ali samo tražimo racionalan pristup i poštovanje našeg ustava”, rekla je Cvijanović. “Mislim da se nikada nisu pošteno odnosili prema nama i uvijek su nas posmatrali kroz političku prizmu”, naglasila je.

Babić, sa početka ove priče, je na kraju rekao da i pored njegove podrške predsjedniku Republike Srpske, planira da i sam napusti zemlju i ode u zapadnu Europu.

“Mnogo ljudi ide na Zapad i mislim da se neću nikada vratiti”, zaključio je.

Najnovije

Izdate preporuke poslodavcima: Savjetuje se prekid rada na otvorenom između 12 i 17 sati

Uz toplotni val koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, bilježi se značajan porast intervencija. Građanima je savjetovano da izbjegavaju aktivnosti...