Sud u Hagu započeo saslušanje o izraelskoj okupaciji Palestine

Preporučujemo

Najviši sud Ujedinjenih nacija u ponedjeljak otvara sedmicu dana dugo saslušanje o pravnim posljedicama izraelske okupacije palestinskih teritorija, i više od 50 država treba da se obrati sudijama.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki prvi će govoriti u pravnom postupku na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Den Haagu.

- -

Generalna skupština UN-a je 2022. zatražila od suda savjetodavno ili neobavezujuće mišljenje o okupaciji.

Ročišta će se održati do 26. februara, nakon čega će sudijama biti potrebno nekoliko mjeseci za vijećanje prije nego što daju savjetodavno mišljenje.

Iako je Izrael ignorirao takva mišljenja u prošlosti, to bi moglo povećati politički pritisak zbog njegovog rata u Gazi u kome je od 7. oktobra ubijeno oko 29.000 Palestinaca, tvrde zdravstveni zvaničnici Gaze.

Među zemljama koje bi trebalo da učestvuju na saslušanjima su Sjedinjene Američke Države – najjača podrška Izraelu, Kina, Rusija, Južna Afrika i Egipat. Izrael neće, iako je poslao pismena bilješke.

- -

Saslušanja su dio palestinskog nastojanja da prinude međunarodne pravne institucije da ispitaju ponašanje Izraela, koje je postalo urgentno od napada Hamasa 7. oktobra u Izraelu, u kojima je ubijeno 1.200 ljudi, i vojnog odgovora Izraela.

Ona također dolaze u jeku sve veće zabrinutosti zbog izraelske kopnene ofanzive na grad Rafah u Gazi, posljednje utočište za više od milion Palestinaca nakon što su pobjegli na jug enklave kako bi izbjegli izraelske napade.

Izrael je u ratu 1967. zauzeo Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalem – područja istorijske Palestine koja Palestinci žele za svoju državu. Povukao se iz Gaze 2005. godine, ali, skupa sa susjednim Egipatom, još uvijek kontrolira te granice.

To je drugi put da je Generalna skupština UN-a zatražila od ICJ, poznatog i kao Svjetski sud, savjetodavno mišljenje u vezi s okupiranom palestinskom teritorijom.

U julu 2004. sud je utvrdio da je izraelski zid razdvajanja na Zapadnoj obali prekršio međunarodno pravo i da ga treba demontirati, iako i dalje postoji, do danas.

– Od sudaca je sada zatraženo da preispitaju izraelsku okupaciju, naseljavanje i aneksiju, uključujući mjere usmjerene na promjeni demografskog sastava, karaktera i statusa svetog grada Jerusalema, kao i od njegovog usvajanja srodnih diskriminatornih zakona i mjera – saopćile su Palestinske vlasti

Od 1967. godine Izrael je uveliko proširio jevrejska naselja na Zapadnoj obali – u akcijama za koje Palestinci tvrde da ugrožavaju stvaranje održive palestinske države. Također je anektirao istočni Jerusalem, u potezu koji većina zemalja nije priznala.

Generalna skupština je također zatražila od 15-članog vijeća ICJ-a da savjetuje kako te politike i prakse „utiču na pravni status okupacije“ i koje pravne posljedice proizlaze iz tog statusa za sve zemlje i Ujedinjene nacije.

Postupak savjetodavnog mišljenja odvojen je od slučaja genocida koji je Južna Afrika podnijela Svjetskom sudu protiv Izraela zbog njegovih navodnih kršenja Konvencije o genocidu iz 1948. u Gazi. Krajem januara ICJ je u tom slučaju naredio Izraelu da učini sve što je u njegovoj moći da spriječi djela genocida u Gazi.

Ishod savjetodavnog mišljenja ne bi bio pravno obavezujući, ali bi imao “veliku pravnu težinu i moralni autoritet”, saopćio je ICJ, prenosi Reuters.

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...