Sudija zabranio Novalićevom advokatu da iznosi u javnost javni dio spisa; Jahić poručio: To doživljavam kao prijetnju

Preporučujemo

Elmir Jahić, jedan od advokata Fadila Novalića, bivšeg federalnog premijera koji je osuđen za zloupotrebu položaja, zatražio je uvid i kopiranje cjelokupnog spisa u svim fazama postupka.

Međutim, prema informacijama, uz dostavljeni dio dokumentacije iz javnog dijela spisa dobio je i upozorenje sudije Suda Bosne i Hercegovine Brace Stupara da mu nije dozvoljeno iznositi u javnost sadržaj i da mu se zabranjuje daljnje umnožavanje i distribuiranje, iako se radi o javnom dijelu spisa, što je potvrdio Jahić.

- -

Jahić je istakao da se radi o pravosnažno okončanom predmetu i da je dobio dokumentaciju iz, potcrtava, javnog dijela spisa.

– Dakle, dostavlja mi se dokumentacija iz javnog dijela spisa, a onda se izriče upozorenje koje ja doživljavam kao prijetnju ili pokušaj discipliniranja mene kao advokata. Razmotrit ću da li je to krivično djelo ili ću dopuniti disciplinsku prijavu protiv sudije Stupara. Uputit ću i dopis da se izjasni i gospođa Minka Kreho (v. d. predsjednice Suda BiH) – rekao je Jahić.

Prethodno se, prema ocjeni Jahića, desilo još nešto što mu izaziva sumnju.

On je ispričao da je kao dio advokatskog tima Fadila Novalića, uz advokata Senada Pećanina, zvaničnim zahtjevom zatražio da mu se omogući uvid, razmatranje i kopiranje cjelokupnog spisa u svim fazama postupka, da mu je to sudija Stupar odobrio, a onda je taj isti dan sudija donio naredbu da se unište trajno oduzeti predmeti od Novalića i ostalih iako i oni čine dio spisa.

- -

– To mi otvara sumnju jer zakon nije definisao u kojem se roku uništavaju trajno oduzeti predmeti, a postoji logika da to ne može biti u roku od 15-20 dana ako znamo da imamo vanredni pravni lijek i apelaciju. Ja sam reagirao, tražio da se obustavi izvršenje i sudija je dao obustavu – rekao je Jahić.

Dodao je da je u februaru vršio uvid u spis, rekao šta treba kopirati, a da mu je 9. aprila dopisom dostavljen dio dokumentacije, i to javnog spisa, jer se navodno nije sve stiglo iskopirati.

– U dopisu me je sudija obavijestio da mi se dostavlja dio dokumentacije iz javnog dijela spisa, ali da upozorava da mi nije dozvoljeno iznositi u javnost sadržaj dokumenata i zabranjuje se daljnje umnožavanje i distribuiranje istih, te “korištenje u bilo koje druge svrhe osim za potrebe ovog krivičnog postupka”. Spor ne postoji, radi se o pravosnažno okončanom krivičnom postupku, radi se o javnom spisu. Ovo tumačim kao pritisak. Pitam javno šta to krije, čega se boji. Želi li mene kao advokata uplašiti. Da li pokušava nešto sakriti čim je požurio uništiti dokaze i sad nešto prijeti – kazao je Jahić.

Najnovije

Bećirović i Komšić se sastali s Gutteresom: Izgradnja budućnosti mira zahtijeva suočavanje s prošlošću

Predsjedavajući Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antóniom Gutteresom dan...