Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Preporučujemo

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore.

“No nema znakova da je Kijev spreman na razgovore”, rekao je danas glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

- -

Ruski predsjednik Vladimir Putin više je puta tvrdio da su Rusija i Ukrajina bili vrlo blizu postizanju sporazuma na razgovorima u aprilu 2022. u Istanbulu, no da je Kijev napustio pregovore kad su se ruske snage povukle iz Kijeva.

Dogovor je navodno uključivao zahtjeve da Ukrajina zauzme geopolitički neutralni status te se ne pridruži NATO-u, da ograniči veličinu svoje vojske te da istok zemlje dobije poseban status.

U izjavi jučer Putin je ponovno govorio o potencijalnim mirovnim pregovorima, kazavši da je otvoren za takozvane realistične pregovore, no ne i za one koje Ukrajina održava, a koji žele zaobići Rusiju te, po ruskom predsjedniku, ne uzimaju u obzir nove realnosti na terenu.

Njegov glasnogovornik Peskov također je rekao da se mnogo toga promijenilo od 2022., uključujući okupaciju četiri nove ukrajinske regije koje Rusija sad smatra svojim teritorijem. No Peskov smatra kako napušteni razgovori iz Istanbula i dalje mogu biti temelj za nove pregovore te da je Rusija na to spremna, za razliku od Ukrajine.

- -

Ukrajina želi povratak svog teritorija, uključujući Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine. Kijev traži i potpuno povlačenje ruske vojske.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH osudila izjavu Nešića i sramnu kampanju protiv usvajanja Rezolucije o Srebrenici

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje sramnu kampanju koju vode političke, akademske, medijske, a, nažalost, i neke vjerske...