Nastavljeno suđenje Sanjinu Sefiću

Preporučujemo

Sarajevska tužiteljica Advija Hajdo-Balta danas je u nastavku suđenja Sanjinu Sefiću, optuženom za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, u kojoj su smrtno stradale Selma Agić i Edita Malkoč, u sudski spis uložila zapisnike o privremenom oduzimanju predmeta od Mirze Hadžiabdića, Pere Milojevića, Hajrudina Ramića i Naide Sijarić.

Kako piše Oslobođenje, na zapisnike o pretresanju optuženih Dine Alića i Sare Sefić, te potvrde o privremenom oduzimanju predmeta, advokati Tarik Čingić i Safet Medošević su uložili prigovore na njihovu zakonitost.Vijeće, kojim predsjedava sudija Igor Todorović je, prethodno, prihvatilo da se na narednom pretresu koje je zakazano za 21. februar, sasluša vještak Adnan Bešlić, kriminalistički vještak za mobilne aparate i telekomunikacijske tehnologije.

- -

Naime, tužiteljica sarajevskog Tužilaštva Advija Hajdo-Balta je najprije predložila da se u sudski spis uvede nalaz vještačenja SIM kartica i svi izvještaji telekom operatera a zatim i da se pozove vještak Bešlić.

– On greškom nije stavljen da se pozove na saslušanje. Predloženo je vještačenje mobitela ali ne i saslušanje vještaka. Greška je u kucanju. To se desilo greškom Tužilaštva. Bitno nam je da se pozove ovaj svjedok pa neka Sud donese odluku, kazala je tužiteljica.

Ona je nakon toga pokušala u dokaze da uvede i fotodokumentaciju sačinjenju na mjestu nesreće gdje su stradale Edita Malkoč i Selma Agić, ali je na to reagovao advokat Kerim Čelik, koji zastupa optuženog Sefića.

– Ovo se uvodi kao da je to vještak sačinio, a on nema veze s tim, pojasnio je Čelik, na šta je tužiteljica kazala : “Pa šta predlažete?”

- -

Advokat Čelik je na to odgovorio riječima: “Ništa, trebate pitati Sud ko je ovo sačinio”.

Tužiteljica je potom pozvala Sud da odluči o ovome, te je predložila da se kao svjedoci koji će iskaz dati na okolnosti sačinjene fotodokumentacije pozovu Ervin Kazić, Senad Mešić, Ranko Pandurević, Saša Kurto i Suad Đumišić, što je Sud na kraju i prihvatio.

Inače, optužnicom su obuhvaćeni i Sanjinova sestra Sara Sefić, kao i Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić koji se terete za pomaganje počinitelju nakon izvršenja krivičnog djela.

Sefić je nakon okončanja ročišta sa lisicama na rukama vraćen u pritvorsku jedinicu sarajevskog zatvora, kao i Saud Nišić, prenosi Oslobođenje.

Najnovije

Oštra reakcija majki Srebrenice na izjavu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića

Nakon izjave ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića kako je ”1. Mart povod za rat, a ne dan...