Suđenje Šešeljevim radikalima bi moglo biti ustupljeno Srbiji

Preporučujemo

Sudski mehanizam u Haagu, pravni nasljednik Haškog tribunala, proglasio se nadležnim za proces protiv dvoje zvaničnika Srpske radikalne stranke (SRS) optuženih za nepoštivanje suda, ali će razmotriti da li će taj predmet ustupiti Srbiji, piše radiosarajevo.ba.

To proizlazi iz odluke sudije Aminatte Lois Runeni N’gum, koja je imala zadatak da odluči o nadležnosti Mehanizma za predmet protiv Vjerice Radete i Petra Jojića.

- -

Sudija N’gum utvrdila je da Mehanizam ima nadležnosti da nastavi proces protiv Radete i Jojića, ali istovremeno i da sudski statut predviđa da, prije nego što suđenje za nepoštivanje suda počne, Mehanizam mora razmotriti mogućnost ustupanja postupka nacionalnom pravosuđu.

Zbog toga je predmet vraćen predsjedniku Mehanizma Theodoru Meronu, koji će, po pravilima, imenovati drugog sudiju koji će odlučiti da li će predmet protiv Radete i Jojića biti ustupljen nacionalnom sudu. Iako se ne spominje kojoj bi državi taj predmet mogao biti ustupljen, to može biti samo Srbija, jer su Jojić i Radeta njeni državljani.

Vlasti Srbije su ranije, tokom dugotrajnog sporenja sa Tribunalom oko hapšenja i izručenja dvoje radikala, predlagali da se njima sudi pred srpskim sudom, ali je Haški tribunal tu mogućnost odbijao. Prije nego što je zatvoren krajem prošle godine, Tribunal je Mehanizmu proslijedio predmet protiv Jojića i Radete na daljnje odlučivanje.

Tribunal je prethodno, skoro tri godine, tražio od Beograda da uhapsi i izruči Jojića i Radetu, koje je u oktobru 2012. optužio da su utjecali na svjedoke u haškom procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promijene iskaze ili ne svjedoče.

- -

Trećeoptuženi radikal Jovo Ostojić preminuo je nedavno u Srbiji. Tribunal je potom obustavio postupak protiv njega.

Šešelj je prvostepenom presudom Tribunala u martu 2016. oslobođen krivice za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH. Tužilaštvo je na tu presudu uložilo žalbu, a pravosnažna presuda se očekuje. Od novembra 2014. godine Šešelj je na privremenoj slobodi u Srbiji.

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...