U januaru otkriven 61 ilegalni migrant u BiH

Preporučujemo

Granična policija BiH je otkrila 61 državljanina zemalja visokog migracijskog rizika u periodu od 1. do 19. januara 2018. godine.

Oni su uhvaćeni u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice.

- -

U najvećem broju otkriveni su državljani: Pakistana 12, Sirije 11, osoba sa područja Kosova 11, Afganistana 8, Maroka 6, Irana 4, Alžira 4, Palestine 2, Libije 2 i Tunisa 1.

Ilegalni migranti otkriveni su na području Trebinja, Višegrada, Zvornika, Velike Kladuše, Foče, Bijeljine, Bihaća, Brčkog te Posušja.

Uz navedeno, 31 osoba je spriječena da uđe u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji između BiH i Crne Gore, van graničnih prijelaza.

“Poduzimamo niz preventivnih i represivnih mjera i radnji u cilju nadziranja državne granice: ophodnje, nadzor i osmatranje, prikupljanje obavještajno-sigurnosnih podataka, postavljanje zasjeda i kontrolnih punktova, te provedbe operativnih akcija i mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama”, izjavio je direktor GPBiH Zoran Galić, dodavši da je Jedinici granične policije Trebinje preusmjeren dodatni broj službenika iz drugih organizacijskih jedinica, kao i specijalistička oprema za nadzor granice.

- -

Zbog registriranja većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, GPBiH je uveo privremenu mjeru pojačane kontrole i obaveznog pregleda svih teretnih motornih vozila koja u BiH ulaze iz R. Srbije i Crne Gore.

 

Najnovije

Predsjedništvo NES-a: Pozivamo stranke Trojke da prekinu koalicijsko partnerstvo i svaku saradnju sa SNSD-om

Predsjedništvo Narodnog evropskog saveza (NES) BiH održalo je sjednicu u Mostaru na kojoj je, između ostalog, razmatrana aktuelna politička...