Suđenje u Splitu: Majka branila djeci da idu u školu, nije im kupovala hranu, odjeću..

Preporučujemo

Godinu dana zatvora traži Općinsko državno odvjetništvo u Splitu za 39-godišnju majku koja je zapuštala u odgoju i svakodnevnoj brizi 12-godišnju kćer i devetogodišnjeg sina, te ih tjerala na neprijateljstvo prema ocu, branila im druženje s rodbinom te odlazak u školu, piše Slobodna Dalmacija.

Na teret joj se stavlja da je grubo zanemarivala svoje dužnosti prema oba djeteta, koja su zbog toga smještena u udomiteljsku obitelj. Optužni akt redom navodi kako 39-godišnjakinja nije brinula o obrazovanju djece tako što im uopće nije išla na informacije u školu, da bi u konačnici, u prvoj polovini prošle godine, branila devetogodišnjem sinu odlazak na nastavu, najprije povremeno, a zatim svakodnevno.

- -

Zatim je u stanu gdje su živjeli vikala ispred njih na oca im te ga vrijeđala pogrdnim nazivima, izrugivala mu se i ismijavala ga nastojeći na taj način stvoriti kod djece negativne osjećaje prema njemu kao znak odanosti njoj, navodi optužnica.

Koristila je ispred djece izraze neprimjerene njihovoj dobi, nije se brinula o njihovim svakodnevnim fizičkim potrebama, pa tako nije održavala higijenu u kući, nije kupovala namirnice ni kuhala. Osim toga, nije im kupovala knjige, odjeću i obuću. Zapustila je i njihovu svakodnevnu higijenu, tako da su djeca bila neumivena i odjevena u staru i prljavu odjeću.

Ostavljala je kuću u neredu i nagovarala djecu da rade nered. Branila je djeci druženje s rodbinom i bilo kakvu komunikaciju s njima, tako da su djeca odbijala posjete zbog straha od njene reakcije.

Nakon svega je Općinski sud u Splitu donio rješenje u oktobru prošle godine kojim su oba djeteta povjerena na svakodnevnu brigu i skrb udomiteljskoj obitelji. Istim rješenjem majci su zabranjeni susreti s djecom i približavanje na manje od 100 metara. Splitsko tužiteljstvo traži za nju po osam mjeseci kazne za svako pojedino krivično djelo zapuštanja djeteta te slijedom toga jedinstvenu kaznu od godine dana.

- -

Tokom postupka je utvrđeno kako optuženica ima psihičke tegobe te je za nju zatraženo psihijatrijsko liječenje. U svojoj odbrani tokom istrage je navela kako sina nije puštala u školu jer se željela razvesti od supruga, koji je to odbijao, pa ga je na ovaj način nastojala prisiliti na to. Za sve ostalo je kazala kako nije istina.

(Index.ba)

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...