Suljagić i Jahić u Berlinu: Važno da Njemačka podrži zaštitu ljudskih prava u BiH

Preporučujemo

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić i saradnik za razvoj projekata saradnje Nedim Jahić ove sedmice su u službenoj posjeti Berlinu, gdje će se susresti sa predstavnicima Bundestaga, međunarodnim partnerima te bosanskohercegovačkom zajednicom u Njemačkoj kako bi utvrdili nove mehanizme zagovaranja i saradnje na podršci zaštiti ljudskih prava, borbi protiv diskriminacije i stvaranju okvira zaštite žrtava genocida u našoj zemlji.

 

“Memorijalni centar Srebrenica želi naučene lekcije iz uspješnih primjera međunarodne saradnje, posebno one koje imamo sa Ujedinjenim Kraljevstvom, da preslikamo i uobličimo u drugim zemljama. Sutra ćemo se sa sastati sa predstavnicima bh. zajednice u Berlinu, a zatim i sa direktoricom Arolsen Arhiva, jednog od najvažnijih centara za istraživanje Holokausta, kako bismo kroz razgovor utvrdili modalitete obilježavanja genocida u Srebrenici u Njemačkoj, ali i otvorili nove prilike za saradnju”, kazao je direktor Suljagić.

 

 

 

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica je svoju službenu posjetu započeo odavanjem počasti ubijenim Jevrejima u Holokaustu na lokaciji Memorijala ubijenim evropskim Jevrejima u središtu Berlina.

 

“Nastavljamo se zajedno boriti protiv politika, desnih medija i onih koji zagovaraju relaitiviziranje Holokausta. Sa istih tih izvora dolazi i relativizacija i negiranje genocida u Srebrenici, nepoštovanje žrtava i slavljenje zločinaca. To je naša zajednička borba koju ćemo zajedno i nastaviti”, napomenuo je Suljagić.

 

Delegacija Memorijalnog centra će posjetiti Bundestag, gdje će razgovarati sa zastupnicima i zastupnicama SPD-a i CDU-a.

 

“Želimo da se o genocidu govori u Bundestagu, želimo Vladu Njemačke kao našeg partnera. I konačno, želimo da ove razgovore iskoristimo – ne samo za suočavanje sa prošlošću, već i za važnu uputu o tome šta se dešava danas. Memorijalni centar će ovdje tražiti da se Njemačka značajnije uključi u teme borbe protiv diskriminacije u obrazovanju, govora mržnje, slavljenja zločinaca te kršenja ljudskih prava sa kojima se Bošnjaci koji su se vratili na područje entiteta RS i danas suočavaju. Trideset godina poslije – posljedice genocida još vidimo u politici i načinu kako se odluke donose. Vjerujem da Njemačka može napraviti zaokret na tom putu. Ovo je važan signal za njenu veću uključenost na zaštiti ljudskih prava u našoj zemlji i poštovanje žrtava genocida”, zaključio je Suljagić.

Najnovije

SAD proglasile Iran potpunim odbrambenim partnerom Rusije

Sjedinjene Američke Države proglasile su Iran "najvećim vojnim pomoćnikom Rusije", rekavši da su se odnosi dvije zemlje "zagrijali do...