- Advertisement -

Suljević za “Index”: Prvi teži ispit za koaliciju je odabir kandidata za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda

Preporučujemo

Samir Suljević, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, svoj politički angažman počinje prije 37 godina u SDP-u, gdje je prošao sve stepenice. Od maja 2017. godine je predsjednik Općinskog odbora SDP Novo Sarajevo, a od 2018. godine je i član Glavnog odbora SDP BiH.

U Bosni i Hercegovini je proveo čitav rat kao pripadnik ARBiH. Predah od politike pravi uz sport. Kako nam je kazao voli rukomet, a trenutno obnaša dužnost predsjednika Rukometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednika Udruženja rukometnih  sudija.

U razgovoru za “Index”, Suljević je govorio o potezima Vlade KS, stanju u SDP-u, te je otkrio da li je koalicija koju čine stranke “Trojke” stabilna.

Javnost sa velikim interesovanjem prati sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, kako zbog važnosti tema, tako i zbog međusobnih sukoba među zastupnicima, koji često znaju biti na granici dobrog ukusa. Kakva atmosfera, zapravo, vlada među zastupnicima kad se ugase kamere?

– U pravu ste kad kažete da je atmosfera na pojedinim sjednicama na granici dobrog ukusa. Mi iz SDP-a se u takvom načinu izražavanja često ne snazimo dobro, jer smatramo da se stav o nečemu može i mora prvenstveno braniti snagom argumenata, a ne galamom i provokacijama. Ovaj saziv Skupštine Kantona Sarajevo je već tri godine aktivan, što je dovoljno vremena da se upoznamo i bolje komuniciramo, a neki se poznaju mnogo duže. Sama atmosfera među zastupnicima, kad se ugase kamere, je mnogo bolja nego li za vrijeme rada SKS.U hodnicima ima čestih polemika, rasprava, ali vrlo rijetko sa neželjenim posljedicama.

Skupština Kantona Sarajevo je usvojila set zakona iz oblasti saobraćaja. Na koji način je Zakon poboljšan, kakve su izmjene izvršene?

– Radi se o tri zakona kojima se regulišu svi segmenti, neophodni za normalno funkcionisanje saobraćaja, javnog prevoza i cestovne komunikacije. Vidjeli ste da je veliki broj zastupnika prepoznao neophodnost i dao podršku usvajanju ovih zakona. Na dva od tri usvojena  zakona smo čekali preko 10 godina, od kada je Kanton imao zakonsku obavezu da ih usvoji. Zakonom o javnom prevozu putnika postojat će propis koji je donio nadležni organ, defenisat će se mreža linija, kao jedna od specifičnosti u odnosu na druge dijelove FBiH, a bitno je i naglasiti da su definisani i postupci u slučaju neredovnog održavanja linija.

Da li smatrate nerealnim poziv ministra saobraćaja Adnana Štete građanima da biraju stolice za tramvaje, dok veliki broj stanovnika nema redovan prijevoz na postojećim autobuskim i minibuskim linijama?

– Naprotiv. Ovo je prvi put da je neki ministar ili ministarstvo napravilo ovako nešto. U pitanju je bio Dan otvorenih vrata ministarstva saobraćaja KS, gdje su građani pozvani da daju prijedloge za unaprijeđenje saobraćaja. Zašto ne pitati građane, kad se ovo njih najviše i tiče?

Svjedoci smo učestalog pucanja dotrajalih tramvajskih šina, posebno na Malti. Iako je rekonstrukcija tramvajske pruge, bez ikakve sumnje, bila neophodna, smatrate li da je za taj projekat izabran najadekvatniji period godine, odnosno zimski?

– Koliko imam informaciju obnova tramvajske pruge će trajati oko dvije godine, tako da kad god da se krenulo „kačiti“ će nas dvije zime i dva ljeta. Na ovo smo čekali 60 godina. Da se nije krenulo sa obnovom tramvajske pruge najvjerovatnije bi se, zbog sigurnosti, morao zaustaviti tramvajski saobraćaj. Na dijelu gdje se radi rekonstrukcija pruge angažovan je dovoljan broj autobusa. A da se ozbiljno pristupilo rješavanju problema saobraćaja govori i to da su prvi put nakon olimpijade naručeni novi tramvaji i trolejbusi.

Tragična smrt malene Džene Gadžun potresla je čitavu Bosnu i Hercegovinu. Operacija je rađena u poliklinici doktora Benjamina Bejtovića, a inspekcija je utvrdila da nisu predočeni dokazi o tehničkoj ispravnosti anesteziološkog aparata. Ministar zdravstva, dr. Haris Vranić, je kazao kako još uvijek neće biti tražena smjena dr. Bejtovića iz UO ZZO, što su neki od zastupnika u Skupštini negodovali. Kakav je Vaš stav o ovom pitanju?

– Ovo je stvarno tragičan događaj, koji je sve ljude ražalostio, a u isto vrijeme postavio puno pitanja pred sve nas. Kakva je kontrola rada zdravstvenih radnika, zdravstvenih aparata i ostalog? Kakav nam je sistem u zdravstvu uopšte. To je važnije pitanje od pitanja smjene gospodina Bejtovića. Nek nadležni organi utvrde odgovornost svih u ovom slučaju, kao i u  mnogobrojnim slučajevima širom BiH, sličnom ovom. Što se tiče vašeg konkretnog pitanja smjene iz UO ZZO, moram reći da ukoliko su moje informacije tačne onda podržavam ministra Vranića. Naime, ukoliko je tačno da, ordinacija nije registrovana na gosp. Bejtovića, nego na neku ženu, te da je isti samo uposlenik te ordinacije, kao i to da on nije učestvovao u predmetnoj operaciji, onda smatram da i ne treba da bude smijenjen iz UO ZZO, ali pričekajmo da se slučaj istraži.

Pitali ste da li Vlada KS ima evidenciju o direktorima kantonalnih preduzeća i uprava, koji su zbog kršenja normativnih akata, ugrožavanja prava radnika, te drugih zloupotreba položaja kažnjavani od nadležnih sudova, inspekcija i agencija. Da li ste dobili odgovor na to zastupničko pitanje i da li Vi imate određena saznanja o nepravilnostima rada direktora pojedinih preduzeća i uprava?

– Tako je. Na isto još nisam dobio odgovor i željno ga očekujem.  Imam određenih saznanja o nepravilnostima rada pojedinih direktora, ali to su uglavnom neprovjerene informacije i iste mi uglavnom dostavljaju radnici kojih se to tiče. Ako je neki direktor kršio radnička prava, prijetio, vršio mobing nad radnikom, smatram da isti ne smije dobiti podršku SKS za dalji rad na toj funkciji. Još ako je zbog toga, od sudova ili nadležnih inspekcija, finansijski kažnjavana firma i on ili ona sami, još gore. Zamislite da je neko zbog tih stvari kažnjen, pa je još eventualno kazna plaćena od „državnih“ para, pa ima li to smisla? U svakom slučaju, mi u SDP-u smo na strani radnika, a današnji radnik je i radnik u fabrici i prosvjetni radnik i medicinski radnik i drugi. Mi nemamo prava da ne reagujemo na bilo kakvo ugnjetavanje radnika.Vjerujte da ću na odgovorima na ovo pitanje insistirati.

Pročitajte:  Skandal s emailom "ezan" trese Našu stranku: Hoće li se nastaviti laži?

Kada je riječ o radu Vlade Kantona Sarajevo,koji projekat posebno izdvajate kao pozitivan, a šta mislite da je moglo biti dobro urađeno, a nije?

– Ova Vlada KS je samo nastavak pozitivnih procesa započetih vladom “šestorke“, za koju lično mislim da je imala veću snagu, energiju, pa da kažem i sinergiju.  Puno je pozitivnih procesa, ali smatram da je za građane KS najvažnije, što je u doba Covid 19, ova Vlada i njeno ministarstvo zdravstva, na čelu sa našim ministrom Vranićem uspjela u velikoj mjeri konsolidovati stanje u zdravstvu i pomoći građanima u pandemiji. Ne smijem ni zamisliti šta bi se desilo da je ostala na vlasti stara vlada, u kojoj je ministar zdravstva oko šest mjeseci bio na bolovanju. Krenuli smo u nabavku tramvaja, trolejbusa, rekonstrukciju pruge, nedavno smo izglasali da svaka porodilja u KS, dobije po 1.000 KM, radila ili ne radila. To će svakako na veći nivo podići našu natalitetnu politiku. U planuje puno poboljšanja po pitanju socijalne politike. Veoma je vrijedan ministar privrede, Delić, gdje je stanje zapušteno i pred nijm je puno posla, vidim da on ima energiju i želju za popravljanjem stanja. Dobar posao radi i ministar za boračka pitanja, Osmanović. Međutim sve bi bilo mnogo teže da na mjestu ministra finansija nije Davor Čičić. U ovo doba, kada je para malo i svugdje ih fali, na mjestu ministra finansija ne treba ministar nego čarobnjak.

Oblast obrazovanja je oblast gdje se mora mnogo više uraditi. Zakon o visokom obrazovanju se mora dobro poboljšati. Što prije izvršiti sanaciju većeg broja devastiranih obdaništa. Čini mi se da se stalo sa pozitivnim procesima započetih od strane minstra urbanizma Damira Filipovića, koji je puno energije ulagao u rješavanje pitanja deponije Smiljevići i pitanja vjetrokoridora. Ova Vlada ima još godinu dana mandat i nadam se da će u tom periodu i nedostatke ispraviti, a što ne bude mogla do tada uradit će u narednom mandatu, jer već skoro izvjesno da će ga imati.

Sedmicama traju pregovori o povećanju plata sa Koordinacijom sindikata KS. Da li je na pomolu rješenje prihvatljivo za obje strane?

– Nisam siguran da će pregovori završiti na obostrano zadovoljstvo. Ove pregovore vodi Vlada i koliko imam informacije, neće ići preko osnovice od 330, što najveći dio sindikata neće zadovoljiti. Mi u SDP-u, smatramo da su zahtjevi sindikata legalni i opravdani, ali kolike su mogućnosti to je drugo pitanje. Usvakom slučaju, u velikom broju oblasti plaće dugo godina nisu povećavane, a vidite da su poskupljenja svakodnevna i da potrošačka korpa je otišla visoko, te da jedan prosječan građanim Sarajeva, sve teže živi. Ukoliko se situacija u Bosni i Hercegovini, a samim tim i u KS, ubrzo ne promjeni, ukoliko se sigurnosna situacija, vjera u sistem i sam standard građana ne podigne nisam siguran da će biti puno ljudi koji će moći obavljati pojedina zanimanja. Ono što me raduje je to da smo ipak u nečemu uspjeli. Da Vas podsjetim. Za vrijeme „šestorke“, 2019. godine, većini predstavnika sindikata više je bilo stalo za zaštiti upravljačke strukture, tada vladajućih rukovodstava, nego li prava radnika, boljih uslova rada i većih plaća. Danas se sindikati više bave onim što im je osnovna namjena, a manje politikom.

Da li je bilo potrebe da na EXPO ide onoliko delegata?

– Nisam siguran koliko Vam ja mogu dati odgovor na ovo pitanje. Ideja oko EXPO-a je odlična. Znate da Država nije ništa uradila po ovom pitanju i KS je uskočio da brani čast Države. Što se tiče odlaska naše delegacije tamo, nemam puno informacija. Ni jedan član SDP nije bio u delegaciji, mada smatram da je bar direktor Turističke zajednice KS morao ići. Ono što me više brine je to da se  trebalo više uraditi na edukaciji osoblja na našim štandovima, jer po informacijama koje imam, nisu baš znali objasniti gostu mnogo što šta o BiH, pa ni o Sarajevu.

Odlukom Vlade KS na snagu su stupile nove epidemiološke mjere, koje između ostalog uključuju obaveznu vakcinaciju protiv covida booster dozom osoba starijih od 60 godina, ali i preporuku primjene VTP mjera u zatvorenim prostorima masovnog okupljanja. Oprečna su mišljenja o VTP mjerama i segregaciji nevakcinisanih osoba, prilikom koje se ne uzima u obzir da neko zbog kliničke slike ne smije biti vakcinisan. Ukoliko ta mjera, koja je sada samo preporuka, postane obavezna, koliko će utjecati na psihičko stanje vakcinisanih i nevakcinisanih osoba? Da li je rješenje na takav način vršiti podjelu stanovništva ili bi se pak moglo djelovati na drugačiji način?

– Vakcinacija stanovništva protiv Covid 19 oboljenja je preporuka u cijelom svijetu, pa i kod nas. Obzirom da su osobe starije od 60 godina najčešće sa hroničnim bolestima jako je važno da budu zaštičene od dodatnih infekcija i drugih zdravstvenih problema. Što je tiče VTP mjera i one su u cilju zaštite zdravlja stanovništva.Veliki broj osoba u zatvorenom prostoru pogoduje širenju virusa sa bolesnih na zdrave i povećanju ukupnog broja zaraženih, što opterećuje zdravstveni sistem i povećava troškove. Većina evropskih zemalja su to pravilo uvele u praksu. Svako se  nastoji izboriti sa pandemijom i sačuvati zdravlje što većeg broja ljudi. Zbog toga se treba vakcinisati, jer vakcinisani spriječavaju kruženje virusa i time štite i one koji se zbog zdravstvenih razloga ne mogu vakcinisati. Stručnjaci kažu da ako se vakciniše 95% stanovništva, zaštičeno je i onih 5% nevakcinisanih. Samo se tako možemo vratiti našem starom načinu života, bez straha po naše zdravlje i zdravlje naših bliskih osoba.

Pročitajte:  Skandal s emailom "ezan" trese Našu stranku: Hoće li se nastaviti laži?

Trzavice unutar stranaka “Trojke” postale su izraženije neusvajanjem budžeta u Općini Centar, kada NiP nije podržao prijedlog načelnika Srđana Mandića. Da li je kolaicija stabilna ili je na “staklenim nogama”?

– Morate znati da je ovo programska koalicija zasnovana na mjerama i principima, a ne na idologiji. Imamo različite stavove oko mnogo čega i nismo pupčanom vrpcom vezani. Smatram da je koalicija stabilna, jer nas veže želja da doprinesemo boljitku Bosne i Hercegovine. To je mukotrpan proces, u kojem nas čeka puno problema i izazova. Problemi su  nagomilani, jer 25 poslije rata nisu rješavani. Dok imamo htjenje da nešto poboljšamo, a imamo, to je dobro.

Mislim da će prvi teži ispit biti kandidovanje za bošnjačkog člana Predsjedništva, jer mi u SDP-u, kao najveća opoziciona partija u Federaciji BiH, s pravom smatramo da nam to mjesto pripada. Svakako smo prošle godine, na općinskim izborima, svojim koalicionim partnerima dali dosta ustupaka. U posljednje vrijeme, očito je da su učestali „napadi“ Naše stranke na SDP. Za razliku od nas koji smo bili i u vlasti i opoziciji,  pravili dobre i loše stvari, NS je prvi put u vlasti i mislim da su sada u maloj krizi i da taj period svakako moraju proći. Međutim, ne sviđa mi se što nas u posljednje vrijeme često napadaju. Ako misle da će im zbog pada rejtinga,  pomoći napadi na SDP, čiji rejting raste, varaju se.

Osim toga, mnogi simpatizeri SDP-a javno izražavaju negodovanje zbog koalicije sa NiP-om kojeg čine poznata lica bivših SDA-ovaca. Smatrate li da bi to zbližavanje moglo SDP koštati izbora?

– Istina je. Narod i pravda su bljesnuli na temu kritike stanja za koje je „kriva“ SDA. Narod je tražio nešto novo. Neku novu nadu, jer je bilo očito da nas je vladavina SDA zavila u „crno“. Ono što zabrinjava veliki broj članova SDP-a je to što se radi o stranci u kojoj je veliki broj bivših članova SDA. Prošli su škole SDA i ne znam koliko će biti u stanju, dugoročno, imati otklon od tog načina razmišljanja. Imate ljude koji su čitav život u SDA, obnašali važne funkcije u SDA  i nedavno pređu u stranku u trendu i misle da su sve grijehe oprali. Strah je opravdan i nije za neočekivat da se u budućnosti nađemo na kontra stranama. Za sada naša saradnja je dobra i nadam se da će potrajati. Imamo različito glasačko tijelo i dobrom koordinacijom smatram da zajedno možemo doprinjeti boljitku građanima Bosne i Hercegovine.

I za kraj, koliko ste Vi zadovoljni stanjem u SDP-u?

– Stanje u SDP-u se popravlja. Možda sporije nego li sam se nadao, ali ide na bolje. Nekada smo bili najveća partija u Državi, participirali u vlasti na svim nivoima. U velikom broju općina imali smo većinu u općinskim vijećima, ali to su prošla vremena. U međuvremenu se na političkoj sceni pojavio čitav niz političkih subjekata. Dobar dio njih nastao je baš iz SDP-a. Doduše, niti jedna, osim DF-a nije ostavila neki dublji trag, ali i oni su skoro na izdisaju.

Primjetno je, da nam u posljednje vrijeme pristupa sve više novih članova. Veliki dio bivših DF-ovaca se već vratio, a u poslijednje vrijeme, što je interesanto, dolazi nam puno ljudi iz SBB-a, pa i iz Naše stranke. Mjesta za napredak ima i u medijskim istupima, gdje moramo uvesti (i uvodi se) malo više discipline, jer nerijetko nam se dese i kontradiktorni istupi pojedinaca koji znaju da zbune članstvo.

Jedna smo od rijetkih partija koja ima u skoro svakom dijelu Bosne i Hercegovine svoje odbore. Mjesta za napredak ima puno. Moramo još jasnije i jače iskazati svoju državotvortnost i antifašizam. I dalje jasno i nedvosmisleno podržavati antifašistički karakter odbrambeno-oslobodilačkih ratova 41-45 i 92-95. Otvorenije i konstruktivnije  surađivati sa sindikatima i podržati borbu za bolja radnička prava, uvjete rada i plaće radnika. Ne smijemo zaboraviti ni penzionere, koji u ova teška vremena, stalnih poskupljenja, sve teže žive.

Mi smo partija svih građana Bosne i Hercegovine i moramo stvarati uvijete da njeni građanim osjećaju svaki pedalj ove zemlje, kao svoju.

Za dio naprijed navedenih aktivnosti i prioriteta moramo napraviti iskorake odmah, a za dio poslije općih izbora 2022.godine, kada se nadam da ćemo kao dio vlasti i na višim nivoima (naročito federalnom) imati mehanizme da građanima ponudimo bolji i dostojanstveniji život, a mladima omogućiti da svoju budućnost grade u svojo zemlji, a ne zemljama zapadne Evrope.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Parlament BiH danas o budžetu i izbornom zakonu

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebao da razmatra principe Prijedloga zakona o budžetu...