Upozorenje iz Poljske: Evropa je bliže ratu nego ikad u 30 godina

Preporučujemo

Evropa je bliže ratu nego ikad u 30 godina, upozorio je poljski ministar vanjskih poslova tokom trećeg kruga razgovora ove sedmice u svrhu ublažavanja napetosti zbog ruskog zahtjeva da se Ukrajini nikada ne dopusti uključenje u NATO savez.

Obraćajući se predstavnicima 57 članica Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS) Zbigniew Rau nije imenovao Rusiju, ali je naveo niz sukoba u koje je navodno Moskva uključena, piše Reuters.

“Čini se da je opasnost od rata na prostoru OESS-a veća nego ikada u 30 godina. Već nekoliko sedmica suočeni smo s mogućnošću velike vojne eskalacije u istočnoj Evropi”, rekao je Rau u govoru iznoseći prioritete svoje zemlje dok ove godine predsjedava tom organizacijom.

Poljska je među članicama NATO-a koja najviše diže glas kada se radi o suočavanju s onim što smatra ruskim revizionističkim ambicijama u istočnoj Evropi.

– Trebali bismo se usredotočiti na mirno rješavanje sukoba u Ukrajini i oko nje, dodao je Rau, pozivajući na “puno poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i jedinstva Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica – kazao je.

Najnovije

Zatvori maksimalne sigurnosti: Evo gdje bi Jovica Stanišić i Franko Simatović mogli izdržavati kaznu

Presudom koju je donio Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS), bivši direktor Savezne državne bezbjednosti (SDB) Jovica Stanišić i...