- Advertisement -

Svaka 86. osoba koja radi u Beču ima državljanstvo BiH

Preporučujemo

Kraj protekle godine obilježila je i informacija da je Austrija objavila listu deficitarnih zanimanja, te da to predstavlja priliku i za bh. radnike. Kakvo je stanje sa tržištem rada i zapošljavanjem, provjereno je sa Gradom Bečom.

Kako su kazali, potražnja za radnom snagom u Beču je jako visoka bez obzira na to da li je riječ o domaćoj ili stranoj radnoj snazi.

– Uprkos poteškoćama na tržištu rada uzrokovanim pandemijom koronavirusa, Beč trenutno pokazuje rekordnu zaposlenost. Tako je u novembru 2021. bilo 887.954 zaposlenih, što je više nego ikada ranije, oko 25.000 više nego u novembru 2020. Oko 30 posto ili 268.257 od 887.954 zaposlenih u Beču nisu državljani Austrije. Ovo je ujedno i grupa s najdinamičnijim rastom na bečkom tržištu rada, porasla je od marta do novembra 2021. za 8-13 posto u odnosu na prethodnu godinu, kazali su u Gradu Beču.

Dodali su i da je u 2021. godini prvi put na bečkom tržištu rada premašena granica od 10.000 zaposlenih s našim državljanstvom.

– Prema podacima iz novembra 2021. godine, u Beču je zaposleno 10.315 osoba s bh. državljanstvom. To znači da svaka 86. osoba koja radi u Beču ima ovo državljanstvo, kažu nadležni iz Grada Beča.

Istakli su i da postoji niz zanimanja u kojima vlada velika potražnja za radnicima.

– Obično su to poslovi u području zdravstva, njege i digitalizacije. No u osnovi postoji sve veća potražnja za motivisanim zaposlenicima u svim sferama. Dobro poznavanje njemačkog jezika često je preduslov za mnoge poslove u Beču, naglasili su nadležni.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...