Svečano otvoren spomenik ‘Krila slobode’ na brdu Žuč

Preporučujemo

Na brdu Žuč, gdje su se vodile neke od najvažnijih borbi, danas je svečano otvoren spomenik “Krila slobode”.

Na današnji dan prije 32. godine branioci Sarajeva su u žestokom okršaju na brdu Žuč oslobodili vrh Orlić i širi lokalitet prema Volujku i Krstacu, te naseljima Smiljevići i Zabrđe.

- -

Branioci su tog 8. juna 1992. godine u žestokom okršaju na brdu Žuč, zaplijenili značajne količine naoružanja i municije, te druge vojne opreme. Pobjedom na Žuči potvrđeni su rezultati „Pofalićke bitke”, te osigurana i učvršćena komunikacija sa jedinicama iz Vogošće.

Bitka na Žuči bila je jedna od ključnih za odbranu Sarajeva, ne samo zato što je neprijatelj udaljen sa strateških pozicija oko grada, već i što je pokazala agresoru da se tek formirana Armija RBiH neće samo braniti, nego će i smjelo oslobađati okupiranu zemlju.

U jednoj od čuvenih bitaka glavnog grada Bosne i Hercegovine, na Hrasno brdu, a dan prije odlaska na Olimpijadu u Barcelonu, u svojoj 28. godini poginuo je Vinko Šamarlić, vrhunski sportista, specijalac i komandir Interventne jedinice Odreda policije „Bosna”.

Posthumno je odlikovan „Zlatnom policijskom zvijezdom“, „Medaljom za hrabrost“ i „Ordenom zlatnog grba sa mačevima“.

- -

Radi se o do sada najvećem spomeniku u Sarajevu.

Raspon “Krila slobode” je 25 metara, a visina je 16 metara. Spomenik će biti osvijetljen i vidljiv sa brojnih lokacija u Sarajevu.

“Krila slobode” autora profesora Emira Salihovića krasit će Memorijalni kompleks Žuč, a simbolizuju odbranu i borbu za slobodu, ali i sve one koji su dali živote za odbranu Sarajeva.

Najnovije

Sanski Most: Lopovi iz kuće ukrali čak 1,6 miliona maraka

Proteklog vikenda u Sanskom Mostu u jednom stambenom objektu prijavljena je krađa čak 1,6 miliona KM, potvrđeno je za...