Vučić: U deklaraciji se ne govori o razdruživanju, srpski nacionalni interes je ekonomija

Preporučujemo

Na zajedničkoj sjednici vlada Republike Srbije i bh. entiteta Republike Srpske (RS) na “svesrpskom saboru” predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da se u deklaraciji ne govori o razdruživanju, kao i da ne želi ulaziti u to.

Ukazao je, kako kaže, na to da svi imaju na umu da je prijeko potreban mir.

- -

Kazao je da su u samoj deklaraciji pažljivo birane riječi te su uvaženi određeni zahtjevi entiteta RS.

Dodao je da Srbija nikada neće ostaviti entitet RS na cjedilu te da se problemi u BiH moraju rješavati u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

“Smatramo da je to sabornost i naša obaveza. Postoje tačke za koje mislim da nisam bio upućen u sve, ali sam prihvatio, zato što ne možemo mi da budemo ti koji će bolje od ljudi u RS da razumiju njihove probleme, nego oni sami”, rekao je Vučić.

On je dodao da ovo nije pravdanje pred bilo kim, pred onima koji su tražili da se uopšte ne donese deklaracija i naglasio da je bio veoma čvrst u tome isto kao i u nastupu u UN-u kada je, kako kaže, branio srpske nacionalne interese.

- -

Prema njegovim riječima, srpski nacionalni interes je ekonomija.

Vučić je rekao da se Srbija nada uskoro investicionom rejtingu i da je to uspjeh i RS-u i najavio da će Srbija u ponedjeljak uplatiti 10 miliona eura za autoput Sremska Rača-Bijeljina.

Istakao je da je Dodik rekao jednu važnu stvar oko koje su se i dogovorili još prije deset godina, analizirajući sve greške iz historije.

“Prije deset godina napravili smo prvi dogovor koji nikada nismo prekršili, a to je da Srbija i Srpska (entitet RS, op.a.), bez obzira na to hoćemo li nekada imati različita viđenja stvari, drugačije mišljenje po određenim pitanjima, hoćemo li nekada lično biti u najboljima, ponekad ne u najboljim odnosima – da nikada ne smeju da trpe zbog toga naši odnosi”, istakao je Vučić.

Dodao je da nije lako govoriti poslije Milorada Dodika, jer uvijek kako kaže, budete manje Srbin i sve što ste spremili da o temi govorite, morate po neku riječ da kažete i o onome o čemu je on govorio.

Najnovije

Guterres: Svijet ne može sebi priuštiti da Liban postane nova Gaza

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izrazio je duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija između Izraela i libanske grupe...