Švedska odlučna u borbi protiv ruskog utjecaja: Mijenja obrazovni sistem i sarađuje sa društvenim mrežama

Preporučujemo

Posljednji izbori u SAD označeni su miješanjem Rusije što je rezultiralo da je 19 Rusa optuženo za “destruktivne” cyber napade. Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je nema mjesta za diskusiju kada je riječ o ovome, ali sumnja ostaje.

Kako prenosi BBC, Švedska ovako nešto neće dozvoliti. Pripreme za izbore u septembru podrazumijevaju i onemogućavanje bilo kakvog uplitanja, na čemu vlasti ove države vrijedno rade.

- -

Švedska se pomjerila od historijske neutralnosti koja ju je karakterisala sve ove godine. Vlasti su saopštile kako je došlo do povećanja hakiranja i širenja lažnih vijesti. Jedna od studija na švedskom institutu govori upravo o “raširenom utjecaju” ruskih akcija kako bi se utjecalo na javno mnijenje. Sugerira kako je došlo do zablude o medijskim izvještajima kako bi se “NATO označio kao agresor i vojna prijetnja, a Rusija pod opsadom neprijateljske zapadne vlade”.

Foto: APF

Šta podrazumijeva novi pristup Švedske?

Prije svega, saradnju vlade sa privatnim sektorom, kompanijama socijalnih mreža, eminentima i medijima.

“Facebook hotline” kreiran je kako bi se omogućila brza prijava lažnih vijesti i Facebook stranica o švedskoj vladi. Čak je i sam Facebook obećao da će prijaviti sumnjivo ponašanje – objavljivanje oko izbora u ovoj zemlji.

- -

Švedski obrazovni program lansiran je kako bi i srednjoškolce učio o propagandi te su prisutni i letci koje obavještavaju domaćinstva o dezinformacijama.

Oko 7000 predstavnika vlasti je prisustvovalo treningu kako bi se uočile operacije o ovakvom utjecaju i na koji način bi mogli dovesti u pitanje ove izbore.

Cyber sigurnost je podignuta na viši nivo kako bi se spriječila hakiranja i dezinformisanja.

Švedska nije usamljena

I druge zemlje su prošle godine postale svjesne ruskog upitanja u izbore. Tako su tokom tzv. super-glasačke, odnosno 2017. godine, vlade Holandije, Francuske i Njemačke učinile velike napore kako bi se zaštitile.

Zanimljivo je da su njemačke vlasti odustale od elektronskog prebrojavanja zbog straha od online hakiranja.

Vlast ove zemlje i Francuske uzimaju u obzir izglasavanje novih zakona kako bi socijalne mreže i kompanije postale odgovorne ukoliko dijele lažne vijesti.

Mogućnost ruskog utjecaja na izbore je očigledno postao veliki izazov. Svijet će sigurno posmatrati švedske taktike i mogao bi dosta toga naučiti od ove zemlje.

(I.S.)

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...