Švedsku potresa seksualni skandal, upitna dodjela Nobelove nagrade

Preporučujemo

Odjel švedske akademije koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost trese skandal.

Jean-Claude Arnault, francuski fotograf i suprug članice akademije Katarine Frostenson, seksualno je uznemiravao švedsku krunsku princezu, prijestolonasljednicu Victoriju, pišu švedski mediji.

- -

Najmanje tri izvora potvrđuju da je Francuz na primanju 2006. princezu uhvatio za stražnjicu, što je izazvalo reakciju princezine pratnje, koja ga je spriječila u daljnjim namjerama. Arnault je već bio optužen za seksualno uznemiravanje 18 žena, a dodatni je problem što je za te slučajeva švedska akademija znala, ali, nije reagovala.

U glasanju članova o odgovornosti K. Frostenson gube oni koji su tražili njezin odlazak. Na kraju je postignut kompromis – ako ode Frostensonova, ide i predsjednica akademije Sara Danius. Ali, s njom su otišla još tri člana.

Sukobi zbog seksualnih uznemiravanja, ali i činjenice kako je Akademija godinama financirala kulturni centar koji su vodili Arnault i Frostensonova, ne jenjavaju. Sada je aktivno tek 11 od 18 članova akademije, novi se članovi ne mogu birati ako nema barem 12 aktivnih članova. Razmišlja se da se ove godine ne dodijeli Nobelova nagrada za književnost. Sad je sve u rukama kralja Carla Gustafa, piše Večernji list.

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...