- Advertisement -

Svijet ima zaliha pšenice za još samo 10 sedmica

Preporučujemo

Svijet ima zaliha pšenice za još samo deset sedmica, što je posljedica ruske invazije na Ukrajinu koja je poremetila nabavku iz glavne “žitnice Europe”.

UN je upozorio da su globalne zalihe pšenice pale na najniži nivo od 2008. godine jer su zalihe “pogođene pojavom koja se događa jednom u generaciji”.

Službene procjene navode da su svjetske zalihe pšenice na 33 posto godišnje potrošnje, ali sada su možda pale i na 20 posto, prema podacima kompanije “Gro Intelligence” koja se bavi analizom poljoprivrednih podataka, piše Telegraph.

Rusija i Ukrajina čine oko četvrtinu svjetskog izvoza pšenice, a Zapad strahuje da Putin pokušava zalihe hrane koristiti kao svojevrsno oružje. Rusija ove godine planira snažnu žetvu pšenice, učvršćujući Putinovu kontrolu nad osnovnim žitaricama, jer loše vrijeme kvari njihovu proizvodnju u Europi i SAD-u.

Izvršna direktorica “Gro Intelligencea” Sara Menker upozorila je da su globalne zalihe hrane pogođene brojnim “vanrednim” izazovima, uključujući nestašicu gnojiva, klimatske poremećaje i rekordno niske zalihe ulja i žitarica.

Ekonomska šteta

Bez značajnih trenutnih i agresivnih koordiniranih globalnih akcija, izloženi smo riziku od iznimne količine ljudske patnje i ekonomske štete. Ovo nije ciklično, ovo je seizmičko. To je pojava koja se dogodi jednom u generaciji, a koja može dramatično preoblikovati geopolitičku eru – poručila je Vijeću sigurnosti UN-a.

Rat je poremetio poljoprivrednu proizvodnju i doveo do rekordno visokih cijena hrane u svijetu, izazivajući strah od nemira u zemljama u razvoju. Krizu pšenice pogoršala je Indija, drugi najveći proizvođač u svijetu, zabranom izvoza žitarica i većim troškovima za poljoprivrednike – od gnojiva i stočne hrane do goriva.

Zapadni dužnosnici također strahuju da ruski predsjednik namjerno pokušava devastirati globalne zalihe hrane uništavanjem poljoprivredne opreme i krađom žita u Ukrajini.

Ranije ove sedmice, guverner ventralne britanske banke “Bank of England”, Endru Bejli (Andrew Bailey), upozorio je na “apokaliptično” povećanje cijena hrane dok se Ukrajina bori s izvozom proizvoda.

Ukrajina ima hrane u zalihama, ali je trenutno ne može izvoziti. To nije briga samo naše zemlje, to je briga svijeta u razvoju – kazao je.

Američki državni tajnik Entoni Blinken (Antony Blinken) rekao je u četvrtak da Putin “koristi hranu kao oružje”.

Zalihe hrane za milijune Ukrajinaca i milijune drugih diljem svijeta doslovno se drže kao taoci. Oko 20 miliona tona žitarica stoji neiskorišteno u ukrajinskim silosima dok se globalna opskrba hranom smanjuje, a cijene vrtoglavo rastu.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Hadžić o rastu kamatnih stopa: Svijet se nalazi pred izborom, obuzdati inflaciju ili izazvati novu recesiju

  Nema dileme – svijet se nalazi pred izborom, nalazi se na raskrsnici, koja ima samo dva puta. Prvi je...