Svjedok na suđenju: Vikić je naredio da se pripadnici JNA odvedu u Centralni zatvor

Preporučujemo

Nekadašnja sekretarica Specijalne jedinice policije je izjavila da je u aprilu 1992. godine u sarajevski Dom policije dovedeno osam pripadnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) koji su kasnije ubijeni u Velikom parku, piše Detektor.ba.

Fahrida Mustafić je posvjedočila da je tokom rata sjedište Specijalne jedinice bilo u Domu policije, a da je komandant bio Dragan Vikić. Prema riječima svjedokinje, u aprilu 1992., u hodniku Doma vidjela je osam pripadnika JNA.

Kazala je da je Juku Prazinu tada Vikić pitao zašto je doveo te ljude jer u Domu policije nema pritvorsku jedinicu i da ih vodi u Centralni zatvor ili u Centar službi bezbjednosti (CSB).

“Nisam čula zašto ih je doveo tu. Onda sam ja nazvala gospodina Pušinu, šefa policije. Vikić i on su razgovarali i rekao mu je ponovno da ih vodi u Centralni zatvor ili CSB. Vikić je naredio da budu odvedeni u CSB. Potom su momci odvedeni, otišli su”, rekla je svjedokinja.

Navela je da je kasnije čula rafalnu pucnjavu u Velikom parku. Tada je, kako je izjavila, čula da je Vikić kazao: “Nije valjda da je budala pucala u njih”. Nakon predočene izjave iz istrage, svjedokinja nije bila sigurna da li je Vikić to rekao ili neko drugi iz njegove kancelarije.

“Tek sam ujutro saznala da ih je Prazina pobio. Od vojske to saznala, koja je to pričala… Neko je Vikiću rekao da se krv sapere u parku”, izjavila je ona, dodavši da o tom događaju nikada nije pisala izvještaj.

Za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen u sarajevskom Velikom parku optužen je Vikić s Jusufom Pušinom, Nerminom Uzunovićem i Mladenom Čovčićem.

Optužnica ih tereti da su, kao pripadnici policijskih i sigurnosnih struktura, bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA iz transportera koji se nalazio na području Dobrinje. Nakon toga su zarobljenici odvedeni u Veliki park, gdje su ubijeni, u čemu su učestvovali optuženi Uzunović, Čovčić i druge osobe, navodi se u optužnici.

Bivši policijski službenik Suad Smajlović je naveo da je u prijavnici Doma policije saznao da je izvjesni Mišo Žmiro zarobio nekoliko ljudi na Alipašinom Polju i doveo ih u Dom. Tada je, prema njegovom kazivanju, Vikić rekao da se odvedu jer nisu imali nadležnost za njih.

“Tada sam saznao da su ubijeni u Velikom parku. Neki su rekli da ih je ubio Žmiro, a neki Prazina. S Vikićem nikada nisam razgovarao o ovome događaju”, izjavio je Smajlović.

Suđenje se nastavlja 5. aprila.

Najnovije

Uprkos zabrani, u Beogradu održan skup podrške Palestini

I pored toga što je današnji skup podrške Palestini u Beogradu zabranjen, grupa od oko 200 građana ipak okupila...