Svjetski indeks cijena hrane ponovo pao u julu

Preporučujemo

Svjetski indeks cijena hrane ponovo je pao u julu, dodatno se odmičući od rekordno visokih cijena registrovanih u martu.

Prosječni indeks cijena Organizacije za hranu poljoprivredu (FAO), koji prati najviše trgovane svjetske prehrambene proizvode, iznosio je 140,9 u prošlom mjesecu, naspram revidirane cifre od 154,3 za juni. Junska brojka prethodno je iznosila 154,2.

Julski indeks cijena još je za 13,1 posto viši nego godinu sana ranije, podstaknut invazijom na Ukrajinu, nepovoljnim vremenom i visokim troškovima proizvodnje i transporta.

– Pad cijena prehrambenih proizvoda s veoma visokih nivoa dobrodošao je, ali brojne neizvjesnosti još su prisutne – izjavio je vodeći ekonomist FAO Maximo Torero.

– Blijeda globalna ekonomska perspektiva, nestabilnost valuta i visoke cijene gnojiva mogu predstavljati ozbiljno opterećenje za globalnu sigurnost hrane – dodao je.

Indeks cijena biljnog ulja, mliječnih proizvoda, mesa i žitarica opao je u julu, dok je cijena brašna pala 14,5 posto, djelimično zahvaljujući sporazumu postignutom između Ukrajine, Rusije, Turske i Ujedinjenih nacija o deblokiranju izvoza žitarica iz crnomorskih luka.

Najnovije

Zara nakon poziva na bojkot obrisala fotografije koje aludiraju na genocid u Gazi

Nakon što je španski brend Zara objavio fotografije svoje najnovije kolekcije, na sebe je navukao bijes javnosti širom svijete,...