Svjetsko prvenstvo: Prvi put nakon 80 godina bez britanskog sudije

Preporučujemo

Po prvi put nakon 80 godina na Svjetskom prvenstvu u nogometu neće biti niti jednog sudije iz Velike Britanije, prenosi Anadolija.

Svjetska nogometna federacija (FIFA) jučer je objavila listu od 36 sudija za Mundijal u Rusiji na kojoj nema arbitra iz Engleske, Škotske, Velsa ili Sjeverne Irske, prvi put nakon SP 1938. godine.

- -

Ostrvski mediji navode da je Mark Clattenburg bio jedini Britanac na proširenoj FIFA-inoj listi sastavljenoj u ljeto 2016. godine. No, on je otpao jer je prekinuo suditi u Premier ligi Engleske i otišao u Saudijsku Arabiju, gdje obavlja funkciju prvog čovjeka sudijske organizacije. Clattenburg je sudio finale EURO 2016, a u februaru 2017. godine je odlučio da se prihvati novog izazova u karijeri.

Nogometni savez Engleske je tražio od FIFA-e da delegira drugo sudiju umjesto Clattenburga, što je odbijeno.

Ono što je još više šokiralo javnost u “kolijevci fudbala“ je činjenica da Britanca nema čak ni među pomoćnim sudijama, dok će ipak imati svoje predstavnike među zvaničnicima zaduženim za sistem sudijskog video asistenta (VAR), koji će po prvi put biti korišten na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Englez Howard Webb bio je jedini britanski predstavnik među sudijama na posljednja dva svjetska prvenstva. Čak je i dijelio pravdu u finalu Mundijala 2010. godine u Južnoj Africi.

- -

Zanimljivo naš region će u Rusiji imati dva predstavnika, jer je FIFA za sudije na SP delegirala Milorada Mažića iz Srbije i Damira Skominu iz Slovenije. Uz to Srbija će imati još trojicu pomoćnih sudija, a Slovenija jednog.

Svjetsko prvenstvo u Rusiji održaće se od 14. juna do 15. jula ove godine.

Najnovije

Društvenim mrežama šire se “ratne fotografije” Štukana i Đure: Ovo su scene iz filmova

Poznati bh. glumac i književnik Feđa Štukan priveden je nedjelju na aerodromu "Nikola Tesla" zbog optužbi da predstavlja "bezbjednosnu...