Tači: Odluka o uvođenju taksi za proizvode iz BiH i Srbije nije dobar potez

Preporučujemo

Odluka vlade u Prištini o uvođenju taksi za proizvode koji se uvoze iz Srbije i BiH nije dobar potez, izjavio je predsjednik Kosova Hašim Tači.

Thaci je za prištinski sajt Indexonline rekao da Priština mora djelovati odgovorno i da ne smije praviti korake koji bi mogli da joj zakomplikuju podršku međunarodne zajednice, prenose beogradski mediji.

- -

Vlada Kosova usvojila je u utorak, 6. novembra, odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i BiH.

Mjera podrazumijeva taksu od 10 posto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovo, a porijeklom su iz Srbije i BiH.

Zbog ove odluke predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se predstavnici Beograda neće pojaviti na dijalogu u Briselu, sve dok takse ne budu ukinute.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović smatra da je odluka vlasti Kosova o uvođenju taksi jedan od većih udara na slobodnu trgovinu u regionu, da podriva temelje CEFTA i ozbiljno narušava principe slobodne trgovine propisane pravilima Svjetske trgovinske organizacije, piše biznis.ba.

Najnovije

Efendić odgovorio na prozivke na Facebooku, pa kritikovao Vladu KS: Ta ekipa nije ni za šta osim parade

Novinarka Rubina Čengić jutros je na društvenoj mreži Facebook problematizirala probleme s kojima se susreću stanovnici Dobrinje 3 kada...