TikToku prijeti zabrana u SAD-u ako ne bude prodan

Preporučujemo

Američka vlada je saopćila da bi TikTok mogao dobiti zabranu u SAD-u ukoliko ne bude prodan.

Megapopularna aplikacija TikTok je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, a optužena je da predstavlja rizik po nacionalnu sigurnost zbog prikupljanja podataka miliona korisnika. O pomenutom zahtjevu za prodaju TikToka je prvobitno pisao Wall Street Journal, a sada je BBC dobio potvrdu iz same kompanije. Ipak, kompanija tvrdi da prisiljena prodaja ne bi dovela do promjene protoka podataka ili pristupa.

Godinama su američki zvaničnici zabrinuti jer sumnjaju da podaci TikToka završavaju u rukama kineske vlade. Administracija američkog predsjednika Joea Bidena želi da se ByteDance odvoji od TikToka kako bi se “odmakao” od Kine. List navodi da je Komitet za strana ulaganja u SAD-u pod nazivom CFIUS, koji nadgleda rizike po nacionalnu sigurnost, jednoglasno preporučio odvajanje ByteDancea od TikToka.

Zabrana je prvi put zaprijećena u vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa 2020. godine.

TikTok prikuplja ogromne količine podataka o svojim korisnicima, slično kao Instagram i Twitter. Može uzeti biometrijske podatke korisnika te ima pristup podacima o lokaciji. Amerikanci strahuju da bi te informacije mogle biti ustupljene kineskoj vladi.

TikTok tvrdi da je poduzeo napore kako bi premjestio sve podatke Amerikanaca u SAD u sklopu inicijative Project Texas te da namjerava nastaviti s tim planom.

TikTok je već zabranjen na telefonima vlada u SAD-u, Kanadi i EU.

Najnovije

Sjednica VSTV-a: Glavni tužilac Kajganić loše rezultate pripisao policiji

Prezentirajući izvještaje o radu, kao i rješavanju predmeta korupcije i organiziranog kriminala članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, glavni...