Sejfudin Tokić ambasadoru OSCE-a: Spriječite mržnju i neistine koje se izučavaju u školama u BiH

preporučujemo

Sejfudin Tokić, kandidat za člana Predsjedništva BiH i inicijator uvođenja obaveze da se činjenice o genocidu u Srebrenici i opsadi grada Sarajeva izučavaju u nastavi škola u KS i drugim kantonima sa bošnjačkom većinom, povodom negativnog stava Misije OSCE o ovom pitanju izjavio je da je istina o agresiji na BiH i genocidu nad Bošnjacima 1992-1995, udruženom zločinačkom poduhvatu Hrvatske i tzv. Herceg Bosne, postala sastavni dio pravosnažnih presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu i Haškog tribunala te brojnih rezolucija Evropskog parlamenta te većine parlamenata zemalja Evrope te Rezolucija Kongresa i Senata SAD-a Parlamenta Kanade i mnogih drugih zemalja u svijetu.

“I pored ovih nespornih činjenica djeca u osnovnim i srednjim školama koja se obrazuju po tzv. srpskom i hrvatskom nastavnom programu nacionalnih predmeta, danas izučavaju historiju nedavne prošlosti države BiH sa puno falsifikata i neistina koje ne odgovaraju historijski relevantnim dokumentima i izvorima te kod te djece proizvode efekat veličanja ratnih zločinaca kao heroja. Misija OSCE u BiH koja ima mandat prema Dejtonskom mirovnom sporazumu posebno u oblasti obrazovanja, nikada se nije ozbiljno posvetila analizi udžbenika i nastavi u sredinama u kojima su počinjeni najveći ratni zločini na tlu Evrope poslije Hitlerovog nacističkog režima kao što su Prijedor, Višegrad, Nevesinje, Zvornik, Bratunac, Srebrenica, te mnoge opštine na prostoru zapadne Hercegovine”, navodi Tokić.

Umjesto toga, kaže, Misija OSCE komforno smještena u Sarajevu, licemjerno vježba strogoću nad rješenjima koje Vlada KS na njegovu inicijativu ovih dana uvodi u praksu nastave za 9. razred osnovnih škola, učeći djecu o istini koja je decidno napisana u pravosnažnim presudama Međunarodnog suda pravde u Hagu i brojnim presudama Haškog tribunala.

“Javno pozivam šefa Misije OSCE da proputuje po BiH i uvjeri se o tome šta djeca na prostorima pod dominacijom Dodikove i Čovićeve vladajuće oligarhije uče o periodu 1992-1995. o historiji ove države i ovih naroda. Ukoliko niste spremni za takvu misiju ja Vam nudim konkretne dokumente preuzete iz užbenika i nastave sa tih prostora u kome ćete vidjeti kakva se sistemski mržnja proizvodi godinama kroz upakovane lekcije sa očiglednim lažima i historijskim falsifikatima. Čak i bošnjačka djeca čiji su očevi i majke bili žrtve najokrutnijih ratnih zločina, masovnih protjerivanja i silovanja i najtežeg oblika zločina genocida su prisiljeni učestvovati u takvoj nastavi. Uvažena Ekselencijo, šefu Misije OSCE, nemate pravo na očiglednu politiku dvostrukih aršina koja je prepoznatljiva mom narodu od strane međunarodne zajednice iz perioda genocida i agresije na BiH 1992.-1995, kazao je Tokić.

Pročitajte:  Greif priznao ubistvo 8.000 Bošnjaka, a njegova komisija i dalje negira genocid

Najnovije

SAD mobilizirale 8.500 vojnika zbog krize u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države mobilizirale su 8.500 vojnika za pružanje podrške u slučaju aktiviranja snaga za odgovor NATO-a na neočekivane...