Tokom SFF-a oboreni rekord u posjećenosti u Sarajevu. Nikad više turista

Preporučujemo

Prema statističkim podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo tokom trajanja 29. Sarajevo Film Festivala u Kantonu Sarajevo oboreni su dosadašnji rekordi posjećenosti, javlja AA.

“Od 11. do 18. augusta 2023. u Kantonu Sarajevo prijavljen je dolazak 34.157 gostiju. Ostvareno je više od 76.810 noćenja. Ukoliko ove brojke uporedimo s prethodnim godinama vidljivo je povećanje dolazaka za 33,7 posto u odnosu na 2022. godinu i 47,5 posto u odnosu na 2019. godinu.

- -

Broj noćenja veći je za 34,5 posto u odnosu na 2022. godinu i 52 posto u odnosu na 2019. godinu“, navode iz Turističke zajednice KS.

Najviše gostiju zabilježeno je iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije, SAD, Njemačke, Turske, UAE, Saudijske Arabije… Gosti su se zadržavali u prosjeku dvije do tri noći.

“Naglašavamo da se radi o prijavljenim smještajnim objektima, te da je gostiju bilo mnogo više od navedene statistike, budući da u Kantonu Sarajevo rade neprijavljeni smještajni objekti.

Također, tokom ljetnih mjeseci i godišnjih odmora veliki broj gostiju stiže iz dijaspore koji borave u vlastitim objektima ili kod porodice/prijatelja“, navodi se u saopćenju.

- -

Turistička zajednica KS je tokom trajanja SFF-a imala promotivni štand u Bosanskom kulturnom centru KS gdje su bili u direktnom kontaktu s turistima kojima su pružali informacije o gradu i radili besplatne turističke ture.

“Statistika pokazuje i da smo prije početka Sarajevo Film Festivala imali povećan broj gostiju. Očekujemo da će zbirni statistički izvještaj za august biti bolji od prethodnih“, navode iz Turističke zajednice.

Završetkom Sarajevo Film Festivala ne završava ljeto u glavnom gradu BiH.

Iz Turističke zajednice pozivaju turiste da i u narednom periodu posjete Kanton Sarajevo i brojne turističke atrakcije.

“Naš kalendar Sarajevo Summer Fest traje do kraja septembra. Nudi zanimljive zabavne, kulturne, sporske i druge sadržaje. Isti su dostupni na našim društvenim mrežama visitsarajevo.ba“, navodi se u saopćenju.

Najnovije

Crnadak o odluci CIK-a za delegata u Domu naroda BiH: Nije još svanulo, ali se bar malo razdanilo

  Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak reagovao je na odluku Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, kojom je potvrđeno da...