Tragična priča kao iz filmova: Trojica jednojajčanih blizanaca razdvojena na rođenju kao dio eksperimenta

Preporučujemo

Robert Shafran je 1980. godine krenuo na fakultet, ali se desilo nešto neobično – nepoznate kolege su mislile da je on student koji je prošle godine išao na isti fakultet. Eddy Galland i on su izgledali skoro isto, obojica su trenirali isti sport, a ubrzo su shvatili da imaju i isti datum rođenja.

Istraživanjem su saznali da su usvojeni kao bebe, što je potvrdila i agencija za usvajanje: bili su jednojajčani blizanci. Međutim uskoro se desilo jako neobično.

- -

Nakon što su lokalni mediji objavili njihovu priču, javio im se momak koji je izgledao identično. David Kellman je studirao na drugom fakultetu, ali se sličnost u izgledu nije mogla poreći. Insistiranjem porodica i prijatelja, obratili su se agenciji za usvajanje koja ovog puta je morala im reći istinu, piše Index.hr.

A istina je bila sljedeća – od četiri bebe, trojica jednojajčanih braća su preživjela tokom rođenja. Psihoanalitičar Peter Neubauer je odlučio provesti jedan zloglasan ekspriment na njima, a upravo je on tada vodio njihovu agenciju za usvajanje. Želio je istražiti utječe li okolina na oblikovanje osobe ili genetika. Tri brata je radzvojio i dao različitim porodicama. Dolazili su godinama u njegov centar kako bi se testovima pratio njigov razvoj. Ispostavilo se da imaju visok kvocijent inteligencije te jako mnogo zajedničkih stvari.

Utjehe, ipak, nije bilo za ovu braću. Bilo je mnogo razloga za sreću, ali je realnost bila surova – osjetile su se posljedice ranog razdvajanja. Naime, vrlo rano su pokozivali visok stepen separacijske anksioznosti, zatim i depresije.

- -

Ne, ova priča nije sretno završila – Eddy je izvršio samoubistvo nakon duge borbe sa depresijom, a iza sebe je ostavio kćerku i ženu.

Dvojica braće danas ovog doktora nazivaju kvazi-doktorom te ga optužuju ga im je oduzeo i djetinjstvo i brata, dok je doktor do smrti branio svoj postupak.

O ovoj priči je snimljen i film “Three Identical Strangers” koji je premijerno prikazan na Sundance festivalu, a Robert i David su prisustvovali ovom događaju.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...