Traže hitno postavljanje rampe: Protest mještana poslije željezničke nesreće kod Niša

Preporučujemo

Dva dana nakon što je na pružnom prelazu u Donjem Međurovu kod Niša voz udario u autobus, usmrtivši 5 osoba, mještani protestuju na mjestu nesreće i traže hitno postavljanje rampe i zvučne signalizacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Više stotina mještana Donjeg Međurova i okolnih sela Čokot i Novo Selo, jutros je blokiralo put na kom se desila tragedija. Tvrde da na opasnost na ovom mjestu ukazuju čitavu deceniju, kao i da ovaj prelaz često sami čiste od rastinja.

- -

Pristunima se obratio predstavnik Željeznica Srbije Miško Marić i rekao da su preduzete takve mjere da “ni greška pojedinca više ne bi mogla da prouzrokuje tragediju”.

“Uveli smo zaustavljanje svih vozova ispred ovog prelaza i neprekidno dežurstvo željezničkih radnika. Oni vode računa o tome da drumska vozila sigurno i bezbjedno prelaze preko putnog prelaza”, rekao je Marić.

Ogorčeni mještani ovim nisu zadovoljni.

“Nije rješenje da čovjek dolazi iz stanice i da zaustavlja voz pet metara ispred prelaza, ovo nije srednji vijek. Neosvetljen je prelaz. Kad prolazi teretni voz, ništa se ne vidi”, priča Dejan Rajković iz Donjeg Međurova.

- -

Predsjednik Savjeta građana Donjeg Međurova Žarko Rajović istakao je da je na problem Opštini Palilula i Direkciji za izgradnju Grada ukazivano godinama unazad.

“Odgovore nikakve nismo dobijali. Samo kažu – biće, riješiće se to. A trava je bila do bandere, ne možete da vidite, kao u prašumi. Jedina pomoć je da se napravi rampa, dežurstvo nije rješenje. Aman, ne pravimo ovdje Ajfelovu kulu. Napraviše Beograd na vodi, brda skidaju, a ne mogu dvije motke da stave. Ovo nije igra, ovo su ljudski životi”, izričit je Rajović.

Mještani su najavili da će se na ovom mjestu okupljati svake nedjelje, sve dok nadležni ne postave rampu. Kažu da su spremni i na blokadu željezničkog saobraćaja.

Podsjetimo, pet ljudi je poginulo, a blizu 30 povrijeđeno, kada je u petak u 7:30 putnički voz udario u gradski autobus i bukvalno ga prepolovio. Među poginulima je dvoje djece, a među povrijeđenima najviše pacijenata rođenih 2002. i 2003. godine, s obzirom na to da ovu liniju uglavnom koriste srednjoškolci za prevoz u školu. Troje pacijenata, od toga dvoje šesnaestogodišnjaka, i dalje je u teškom stanju.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović juče je izjavila da je uzrok nesreće najvjerovatnije “ljudski faktor” i da očekuje da će policija ubrzo završiti istragu. Juče je u Nišu bio Dan žalosti.

Najnovije

U Banovićima voz udario putnički autobus, kamere snimile nesreću

Na području Banovića danas se u jutarnjim satima dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovala dva vozila: autobus...