Tri namještaljke u Premijer ligi? Tužilaštvo BiH preuzelo istragu

Preporučujemo

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) nedavno je Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine skrenula pažnju na tri utakmice Premijer lige BiH za koje se sumnja da su namještene.

Tužioci krovne kuće bh. fudbala su u proteklom periodu pokušali doći do saznanja je li u ishodima tri utakmice, koje su navedene u dopisu UEFA-e, bilo nešto sporno, tačnije ima li indicija o namještanju utakmica. Prema pisanju Dnevnog avaza, čini se da ima.

- -

Slučajevi spornih utakmica idu u Tužilaštvo BiH, a očekuje se da istraga bude okončana do kraja sezone.

“Od ove tri utakmice koje su bile predmet naše istrage, dvije smo završili i uputit ćemo jedan dio Tužilaštvu BiH koje će nastaviti istragu. Ne mogu reći o kojim utakmicama je riječ. U proteklom periodu smo obavili čitav niz saslušanja aktera, službenih lica i svih onih koji su imali veze s tim utakmicama. Ali, tužioci Nogometnog saveza BiH nemaju instrumente da provedu detaljnu istragu onako kako to rade državni organi”, rekao je za Avaz Damir Raguž, jedan od tri tužioca, te dodao:

“Indicija da postoje elementi namještanja ima, ali neka to utvrdi Tužilaštvo. Mi smo samo tužioci NSBiH, ograničenih mehanizama. Možemo zvati ljude na ispitivanje, ali ih ne možemo primorati na to. Nemamo pravo tražiti da nam predaju telefone, daju kontakte, ne možemo provjeravati listing i pratiti telefonske pozive… Ne možemo pritiskati. A ono što je sigurno jeste da nam niko tokom ispitivanja neće sam od sebe reći – Jesam, namjestio sam utakmicu”.

Navodno je riječ o utakmicama koje su namještene zbog najvećeg mogućeg koeficijenta na kladionici (Poluvrijeme/Kraj iz 1 u 2, ili iz 2 u 1), na šta su otkrivene i neobično visoke opklade. O kojim je tačno utakmicama riječ, javnosti za sada nije poznato.

Najnovije

Teslić: Radnik poginuo prilikom popravke radne mašine

Radnik firme ”Еlgrad” D.P. (58) iz Teslića poginuo je rano jutros kada su ga prilikom popravke radne mašine priklještili...