Trump nastavlja pritisak na Kinu, carina na robu iz Kine još više povećana

Preporučujemo

Predsjednik SAD Donald Tramp pojačava pritisak na Kinu kojim nastoji da dobije trgovinske ustupke, predlažući višu carinu od 25 posto, umjesto prvobitnih 10 odsto.

Riječ je o carini koja bi se primjenjivala na uvoz iz Kine vrijedan 200 milijardi dolara.

- -

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer je rekao kako je Donald Tramp naložio povećanje s prethodno predloženih 10 posto carine, jer je Kina odbila da udovolji zahtjevima SAD i nametnula kontra carine na američku robu, prenose Nezavisne.

Povećanje moguće stope dodatne carine trebalo bi da osigura administraciji dodatne mogućnosti da podstakne Kinu da promjeni štetnu politiku i ponašanje i usvoji politike koje će voditi poštenijem tržištu i blagostanju za sve naše građan, naveo je Lighthizer u saopštenju.

Već nedjeljama nema zvaničnih pregovora između Vašingtona i Pekinga o Trampovim zahtjevima da Kina temeljno izmjeni svoju politiku prema zaštiti intelektualnog vlasništva, prenosu tehnologije i subvencionisanju visokotehnoloških industrija.

Viša carina bi se, ako se primjeni, odnosila na popis roba u vrijednosti od 200 milijardi dolara koje je odredio američki trgovinski predstavnik prošlog mjeseca, kao odgovor na uzvratne carine Kine na početni krug američkih carina na 34 milijarde dolara vrijedne kineske elektronske dijelove, mašine, automobile i industrijsku robu.

Najnovije

Sarajka A.S. uhapšena zbog pomaganja počiniocima krivičnog djela

Sarajevska policija večeras oko 20.15 sati uhapsila je 44-godišnju ženu inicijala A.S. iz Sarajeva, zbog sumnje da je pomagala...