Trum pružio bezuvjetnu podršku lobiju oružja

Preporučujemo

Predsjednik Donald Trump pružio je bezuvjetnu podršku moćnom američkom oružnom lobiju NRA-i, te je obećao da će braniti pravo Amerikanaca na posjedovanje oružja, samo šest sedmica nakon najvećeg skupa u povijesti historiji Sjedinjenih Država na kojemu se tražilo pooštravanje kontrole.

“Ova se administracija bori za odbranu drugog amandmana (ustava) i mi ćemo ga odbraniti”, rekao je na godišnjoj konvenciji Nacionalnog udruženja za oružje (NRA) u teksaškom gradu Dallasu.

Taj amandman iz 1791. po kojemu Amerikanci imaju pravo na nošenje vatrenog oružja, “na meti je napada, ali on nikada neće biti doveden u pitanje sve dok sam ja predsjednik”, istaknuo je Trump.

Rekao je da bi u napadima 13. novembra u Parizu bilo manje mrtvih da su žrtve imale oružje, piše index.hr.

“U Parizu niko nema oružje i svi se sjećamo 130 ubijenih i velikog broja teško, teško ranjenih”, rekao je u govoru na konvenciji.

“Te je ljude okrutno ubila manja skupina terorista koji su imali oružje. Imali su vremena i ubijali ih jednog po jednog. Bilo je ‘bum’ ovdje, ‘bum’ tamo”, rekao je predsjednik.

“Ali, da je neki zaposlenik ili gost imao oružje, ili da je neko od vas iz pratnje bio tamo s oružjem uperenim u suprotnom smjeru, teroristi bi pobjegli ili bi bili ustrijeljeni i to bi bila potpuno druga priča”, istaknuo je.

Najnovije

U BiH najviše zarađuju direktori, više od polovice radnika nezadovoljno svojim primanjima

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta više od čistača koji su...