Trump ima plan, državljanstvo za 1,8 miliona imigranata

Preporučujemo

Američki predsjednik Donald Trump spreman je potpisati plan koji će otvoriti put do dobivanja državljanstva za 1,8 milijun mladih imigranata, koji su ilegalno kao djeca pristigli u Sjedinjene Države, objavili su u četvrtak visoki dužnosnici Bijele kuće.

Bijela kuća predstavila je plan kao veliki ustupak koji ima za cilj privući dovoljno glasova demokrata. No plan uključuje i i neke druge elemente, poput jačanja pogranične sigurnosti i odvraćanje novih migranata, koji idu na ruku republikanskim tvrdolinijašima, prenosi N1.

- -

Trumpov plan, za koji se Bijela kuća nada da će biti prvo izglasan u američkom Senatu početkom veljače, ima za cilj uspostaviti fond od 25 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom i financirati bolju zaštitu na granici s Kanadom.

Trump, čija su tvrda stajališta o imigraciji bila ključni dio njegove predsjedničke kampanje 2016., najavio je u rujnu kako će okončati program DACA (Deffered Action for Childhood Arrivals), kojega je uveo njegov demokratski prethodnik na mjestu predsjednika Barack Obama ako Kongres ne ponudi novi prijedlog zakona.

Zaštita u sklopu programa DACA odnosi se na oko 700.000 ljudi, no dužnosnici Bijele kuće procjenjuju da je barem još toliko ilegalnih imigranata koji su se kvalificirali za program, ali ga nisu potpisali.

Po njihovim riječima, 1,8 milijun ljudi moći će zatražiti državljanstvo u idućih 10 do 12 godina potvrđujući da imaju posao i da nisu počinili nikakvo kazneno djelo.

- -

Sporenje oko programa DACA, koji bi trebao isteći u ožujku, dio je oštrog sukoba između republikanaca i demokrata u Senatu posljednjih dana.

Plan koji se najavljuje trebao bi zatražiti od Kongresa ograničavanje obiteljske potpore imigrantima te njezinu namjenu za žene i maloljetnu djecu, ali uskratu roditeljima, braći i sestrama te drugim članovima šire obitelji.

Također se planira ukinuti dodjelu viza putem lutrije u nekim zemljama, kazali su dužnosnici.

Ove bi mjere mogle smanjiti imigraciju za 50 posto, navodi čelnik proimigracijske skupine America’s Voice Frank Sharry.

“Borit ćemo se protiv toga rukama i nogama”, kazao je.

Najnovije

Biden poručio: Usvajanje zakona o stranoj pomoći Predstavničkog doma šalje “jasnu poruku” o američkom vodstvu svijetu

Predsjednik SAD-a, Joe Biden rekao je u saopćenju u subotu da usvajanje zakona o stranoj pomoći Predstavničkog doma šalje...