Vlasnik hrvatske vile u kojoj su Kinezi bili zarobljeni je biznismen koji prodaje opremu za vojsku i policiju

Preporučujemo

Vlasnik vile u kojoj su bili zarobljeni Kinezi, poznati je hrvatski poduzetnik Vladimir Popović, koji zajedno sa sinovima Žarkom i Denisom proizvodi opremu za Hrvatsku vojsku i policiju – uniforme, pancirke, ruksake, donje rublje i opasače, piše index.hr.

Sjeverno od zagrebačkih Gajnica, u velikoj kući u ulici Kancelak, policija je nedavno pronašla ilegalni pozivni centar u kojemu su desetine Kineza zarobljeni radili poput robova.

- -

Primamljenim obećanjima o brzoj zaradi, žrtvama su oduzimani dokumenti pa su uz prijetnje ozljeđivanjem njih ili njihovih obitelji bili prisiljeni mjesecima iz zamračene kuće zvati svoje sunarodnjake u Kini ili Tajvanu i iznuđivati novac.

Iz policije su se pohvalili ovom velikom akcijom koja je počela u Sloveniji, gdje je razotkrivena međunarodna zločinačka organizacija koja se bavi trgovinom i prisiljavanjem na prevare.

Vlasništvo vile nitko nije posebno propitivao, samo je površno spomenuto kako vlasnik vile nije imao pojma što se događa jer je nekretninu iznajmio prije nekoliko mjeseci. Uvidom u zemljišne knjige pronašli smo vlasnika vile u Kancelaku, to je Vladimir Popović, koji zajedno sa svojim sinovima Žarkom i Denisom – vlasnik tvrtke Kroko – proizvodi vojnu i policijsku opremu.

Ne samo to, nego je jedna od njihovih kompanija Kroko proizvodnja – koja je osnovala tvrtku Kroko proizvodnja i razvoj, pa je ugašena – do kraja 2011. imala sjedište upravo u toj vili na Kancelaku. To se može vidjeti i na kartama Googlea, čiji je automobil zadnji put snimio te lokacije upravo te godine.

- -
Pixel

Do obitelji Popović pokušali smo doći preko njihove kompanije, ali nisu odgovarali na naše upite. Zanimalo nas je kome su tačno dali kuću u najam, od kada je tačno u najmu i zašto više nije sjedište kompanije. Nije poznato je li ih policija uopće ispitivala, na press konferenciji je načelnik policije Ante Gudelj govorio da su od četvero uhapšenih, protiv kojih su podignute kaznene prijave zbog ukupno 59 zarobljenih Kineza, dva kineska, a dva hrvatska državljana.

Jedan je Hrvat smještao žrtve u dvije kuće na području Zagreba i Velike gorice, drugi je dovezao nesretnike iz Slovenije, a dvojica Kineza radili su kao njihovi čuvari pazeći da nitko ne pobjegne iz call-centra.  Popović i sinovi imaju nekoliko kompanija: prva, Kroko proizvodnja i razvoj – u kojoj su vlasnici Vladimir i Žarko – ima godišnji prihod od 95,4 miliona kuna, dobit od 11,2 miliona kuna i 24 zaposlena.

Druga je u vlasništvu Denisa, Kroko International s prihodom od 7,2 milijuna kuna, dobiti od 3,4 miliona kuna i samo jednim zaposlenim, a treća je Krokoteks s prihodom od 18,6 miliona kuna, dobiti od 180.000 kuna i 24 zaposlena.

Novinari Nacionala snimili su 2008. za potrebe članka “Nova moda za hrvatskog vojnika; Vojna oprema za 21. stoljeće” trojicu Popovića ispred vile na Kancelaku, pozirali su ispred naziva firme Kroko.

U članku se spominjalo da izrađuju vojnu uniformu i modne detalje, prvenstveno za hrvatske vojnike, ali i za vojnike i policijske službenike na Kosovu, u Saudijskoj Arabiji, Švedskoj, Njemačkoj, Kuvajtu. Kuća u kojoj su pronađeni Kinezi u tom je tekstu istaknuta kao sjedište kompanije.

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...