Tuka uoči Rima: Volim trčati s najboljim, samo tako mogu izvući najbolje iz sebe

Preporučujemo

Na ovogodišnjem mitingu Dijamantske lige u Rimu nastupit će i naš najbolji atletičar Amel Tuka. Za Tuku će ovo biti prvi nastup na otvorenom ove sezone i na taj način zvanično će otvoriti ljetni dio sezone.

Pored Tuke u Rimu će nastupiti i Mohammed Aman, Giordano Bendetti, Kipyegon Bett, Alvaro de Arriba, Wyclife Kinyamal, Jonathan Kitilit, Adam Kszczot, Kyle Langford, Brandon McBride, Ferguson Cheruiyot Rotich i Bram Som.

- -

Najbolji rezultat od ovih atletičara ima Mohammed Aman iz Etiopije s vremenom 1:42.37, dok je Tuka drugi s vremenom 1:42.51. Ove sezone vlasnik najboljeg rezultata je Kenijac Wyclife Kinyamal s vremenom 1:43.91, piše radiosarajevo.

“Nakon uspješnog dijela zimskog dijela ove sezone gdje sam postavio novi rekord BiH na 400 metara i rekord Balkana na 800 metara, došlo je vrijeme da se trči na otvorenom. U Rimu me na Dijamantskoj ligi očekuje prvi nastup na 800 metara i moje zvanično otvaranje ljetne sezone. Veoma sam uzbuđen i čekam utrku u Rimu jer će tu biti najbolji 800-metraši na svijetu, a posebno se tome radujem jer će to biti moj prvi nastup u Rimu”, rekao je Tuka i dodao:

“Ne razmišljam puno unaprijed o ovoj sezoni. Radim ono što trener traži od mene. Najbitniji zadatak za mene je da ispunim trenerova očekivanja i da se polako uvodim u trke. Treba tu za početak nekoliko trka da se uđe u pravu formu tako da sam strpljiv što se toga tiče, znam da moram biti najspremniji u Berlinu gdje je Evropsko prvenstvo, to je moj najveći cilj, a sve do tad ćemo raditi da bi ušli u najbolju formu”, istaknuo je Tuka.

Tuka se nada da će trka u Rimu biti brza.

- -

“Pripreme sam uradio jako dobro, nakon dvorane nastavio sam treninzima za ljetni dio sezone tako da sam zadovoljan svojim stanjem. Vidjećemo kako će to izgledati na trci u Rimu, zadovoljan bih bio sa rezultatom 1:45, to bi bilo jako dobro za otvaranje sezone, ali sve zavisi kako i ostala konkurencija se upusti u trku, da li će biti brza ili sporija trka. Nadam se da će biti jako brza trka jer mnogi od mojih konkurenata su imali tri nastupa na Dijamantskim ligama i poprilično su u dobroj formi tako da će i mene to povući zajedno sa njima. Raduje me to, volim da se takmičim sa najboljim jer samo tako i ja mogu izvući najbolje iz sebe i istrčati najbolji rezultat”, rekao je Tuka.

Našeg atletičara nakon Rima čeka nastup u Zenici.

“Nakon Rima očekuje me nastup na mitingu u mojoj Zenici. Tu su posebni osjećaji, posebno nešto za mene, raduje me što se sve uklopilo tako da ću trčati pred svojom publikom i što će građani BiH i moji sugrađani imati priliku da me vide tu na Kamberovića polju i da daju podršku meni i mojim kolegama atletičarima da napravimo što bolje rezultate. Miting u Zenici je jedan jako poseban događaj i budi posebne osjećaje u meni jer sam prve trenažne korake napravio upravo na Kamberovića polju. To je nešto što se ne zaboravlja i drago mi je što ću nastupiti na mitingu u Zenici jer odmah nakon Rima putujem za Zenicu gdje ću trčati pred svojom publikom i gdje će ljudi u BiH imati šansu da nas gledaju uživo i da nam pruže podršku da uz njihovu pomoć postignemo što bolje rezulate”, istaknuo je Tuka.

Utrka u Rimu na rasporedu je sutra u 20 sati i 38 minuta.

Najnovije

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude. Najmanje 112 Palestinaca...