Turska: “Hobbit” kuće privlače pažnju zaljubljenika u “Gospodara prstenova”

Preporučujemo

Na području grada Sivasa, na sjeveru Turske, izgrađene su kuće po uzoru na domove hobbita iz romana i filma “Gospodar prstenova”, koje izazivaju veliko interesovanje kako domaćih tako i stranih turista, javlja Anadolu Agency (AA).

Baš kao što se može vidjeti u filmu, ove kuće su dizajnirane za život ispod sloja zemlje i trave. Opština Sivas odlučila se na gradnju kuća zbog serije romana i poznatog filma, koji imaju svoje fanove diljem svijeta.

- -

Završetkom gradnje sedam kuća završena je druga etapa ovog projekta koji obuhvata 24 “hobbit” kuće. U svakoj kući ima sve što je potrebno onima koji odluče u njima provesti neko vrijeme, od kuhinje pa do spavaće sobe.

Načelnik Sami Aydin izjavio je da očekuju turiste kako iz Turske tako i van njenih granica. Prema njegovim riječima, vlada veliko interesovanje za boravak u “hobbit” kućama.

Kuće su, kako je kazao Aydin, izgrađene u zemlji te su ljeti ugodne temperature, a zimi tople.

“Cilj nam je da broj kuća u budućnosti bude od 40 do 50. Vidimo da je ovaj projekat naišao na pozitivne kritike. Ljudima su potrebna ovakva mjesta. Mnogo se preporučuju jer su odlične za odmor i opuštanje”, izjavio je on.

- -

Potvrdio je da im dolaze zahtjevi za boravak u ovim kućama, osim iz Turske, i iz bliskoistočnih zemalja.

“Ljudi na svakom mjestu mogu pronaći hotele sa pet zvjezdica, ali teško je naći mjesto koje je u prirodi i gdje se djeca mogu mirno igrati i gdje se možete odmoriti”, rekao je Aydin.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...