Tužilaštvo BiH o Kemalu Mrndžiću koji je uhapšen u Americi

Preporučujemo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je danas kako je Kemal Mrndžić, koji je uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama, evidentiran kao prijavljena osoba za ratni zločin na području Konjica.

“Tužiteljstvo BiH, u predmetu Međunarodne pravne pomoći, ostvarilo je komunikaciju sa partnerskim institucijama SAD, kao i nadležnim institucijama u BiH, u vezi sa spomenutom osobom”, kazali su Feni u državnom tužiteljstvu.

S obzirom na to da je predmet za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u Čelebićima kod Konjica, procesiran u Haškom tribunalu (ICTY), iz Tužiteljstva BiH navode i kako će biti ostvaren kontakt i zatraženi podaci iz predmeta ICTY-a koji se odnose na spomenutu osobu.

“Posebni Odjel za ratne zločine, kao i Odsjek za međunarodnu pravnu pomoć, spremni su za svaki oblik pomoći i saradnje sa partnerskim institucijama SAD u vezi sa spomenutim osumnjičenikom”, napominju iz Tužiteljstva BiH.

Navode kako sa partnerskim institucijama u zemljama regiona, Evropske unije i svijeta, provode aktivnosti u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina.

Kako mediji prenose, Mrndžić, bivši nadzornik logora Čelebići, u SAD je uhapšen zbog navodnih lažnih tvrdnji o progonu kako bi postao izbjeglica, a kasnije i američki državljanin.

Kako je saopćilo američko ministarstvo pravosuđa, Mrndžić je u SAD optužen za lažiranje i prikrivanje materijalnih činjenica od američke vlade, korištenje prevarom stečenog pasoša i posjedovanje i korištenje prevarom stečenog uvjerenja o naturalizaciji i lažno stečene kartice socijalnog osiguranja.

Za korištenje prevarom stečenog pasoša i lažno stečenog uvjerenja o naturalizaciji u SAD je zaprijećena kazna do deset godina zatvora.

Nakon toga slijedi tri godine puštanja na slobodu pod nadzorom i novčana kazna od 250.000 dolara.

Mrndžić je nakon prvog pojavljivanja pred federalnim sudom 17. maja pušten uz kauciju od 30.000 dolara.

 

Najnovije

Šef UN-a razočaran nakon propalog poziva na primirje u Gazi, ogorčen na Vijeće sigurnosti

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres izrazio je u nedjelju žaljenje zbog neuspjeha Vijeća sigurnosti UN-a da pozove na prekid...