Tužilaštvo tvrdi da se Debevec lažno predstavljao kao uposlenik OSA-e, prisluškivao u prostorijama Suda BiH

Preporučujemo

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište na kojem je Tužilaštvo BiH iznijelo razloge zbog kojih traži produženje pritvora za Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića. Jedan od razloga je i nezakonito prisluškivanje i lažno predstavljanje koje se dovodi u vezu sa Debevcem.

Naime, kako je to danas iznijela tužiteljica Bojana Jolović, suspendovani predsjednik Suda BiH osumnjičen je da se zajedno sa uposlenikom suda Milisavom Pijukom lažno predstavljao kao uposlenik Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).
Naime, tužiteljica Jolović je kazala da su se njih dvojica konobarima predstavili kao uposlenici OSA-e i od njih tražili snimke videonadzora, “da su slikali koga je već trebalo slikati”, kao i da je ovaj uposlenik suda po njegovom nalogu fotografisao najave koje tužilaštvo šalje osiguranju o tome ko je dolazio u prostorije tužilaštva taj dan i da ih je on slao predsjedniku suda.

- -

Ovim se, prema riječima tužiteljice, direktno miješao u rad suda i u sudske postupke.

Osim toga, navedeno je da je Debevec naređivao uposleniku sklanjanje prislušnih uređaja u Sudu BiH, koji su se nalazili na produžnom kablu, kako bi se pokazalo da se tu ništa ne nalazi, nego da je samo riječ o običnim produžnim kablovima.

Jolović je sve to obrazložima i riječima da je Debevec u trenutku činjenja krivičnih djela već razmišljao o prikrivanju dokaza i gotovo sve radnje koje je obavljao, sastanke ili putovanja je označavao državnom tajnom i oznakom “povjerljivo”, što umnogome otežava istražne radnje koje Tužilaštvo BiH provodi i koje je proširilo, a koje će, kako je ona rekla, tek proširiti.

Shodno tome, tužiteljica Jolović je spomenula i sastanke Debevca sa Đorđom Ždralom koji je ranije osuđivan zbog ubistva. Spominjani su i određeni sastanci u Španiji, ali će o njima tek biti riječi – najavljuje tužiteljica – i dodaje da će istražne radnje obuhvatiti povod tih sastanaka i putovanja.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...