Tužilaštvo ZDK provjerava rad bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Senaida Begića

Preporučujemo

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) provjerava rad bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) ZDK Senaida Begića zbog sumnje u: regularnost provedenih javnih nabavki, isplate stimulacija pripravnicima, zloupotrebe dnevnica, reklamiranja u medijima i korištenja službenoga automobila.

Predmet je otvoren nakon što je Državna agencija za istrage i zaštitu proslijedila Tužilaštvu ZDK anonimnu krivičnu prijavu. Federalna finansijska policija je obavila kontrolu poslovanja Zavoda u periodu od marta 2012. do marta 2016. godine, dok je njime rukovodio Begić.

- -

Inspektori su istragom potvrdili ono o čemu je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) pisao u februaru prošle godine. Tada je objavljeno da je Begić koristio novac Zavoda za promociju na izborima, samopromociju i kupovinu nagrada. Uz to, inspektori su utvrdili da je Begić službeni džip Hyundai koristio i za vrijeme odmora i neradnih dana.

Ovaj automobil je Zavod platio 44.950 KM, a Begić je ugovor o kupovini sa autokućom potpisao u februaru 2013. godine. Upravni odbor ZZO-a je tek tri mjeseca kasnije usvojio plan nabavki za tu godinu.

U izvještaju Finansijske policije piše i da je Begić u putne naloge upisivao veću kilometražu od stvarne. Jednom prilikom je Begić naveo da je službenim autom prešao 195 kilometara od Zenice do Visokog i natrag, iako je ova relacija duga oko stotinu kilometara.

Dokumenti su pokazali da je tokom Begićevog mandata Zavod dvaput nabavljao nove mobilne telefone za pojedine uposlenike, a da stari prethodno nisu vraćeni Komisiji za popis imovine. Nove telefone dobijao je i Begić, a dva nije vratio ni nakon što je okončao direktorski mandat, piše Centar za istraživačko novinarstvo.

- -

Također, inspektori su uočili i da je Begić u posljednje dvije godine rada trošio na reprezentaciju duplo više nego na početku mandata. Tako su 2012. godine troškovi iznosili skoro 5.200 KM, a u 2015. više od 14,2 hiljade KM.

Zavod je, prema navodima iz izvještaja, Begiću u dva navrata platio školarinu na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu a da Upravni odbor s njim nije imao ugovor o edukaciji koji bi bio u skladu sa Pravilnikom. Pritom nije određen ni rok kojim bi Zavodu morao vratiti novac za školovanje. Begiću je plaćeno i ukupno 4.300 KM za stručno usavršavanje iz zdravstvenog menadžmenta u novembru 2013. i decembru 2014. godine.

Sadašnja direktorica ZZOZDK Mirzeta Subašić kaže za CIN da Zavod nije obaviješten dokle je stigla istraga: „Mi imamo samo zapisnik Finansijske policije. Znam da su išli na saslušanja pojedini uposlenici u svojstvu osumnjičenih i dalje informacija nemamo šta se dešava“.

Kada je Begiću istekao mandat, tadašnji v.d. direktora Dževad Hamzić mu nije produžio ugovor pa je Begić tužio Zavod. Naime, on je 2015. godine sa tadašnjim predsjednikom Upravnog odbora Zavoda Jasminom Mahmutovićem ugovorio da po završetku mandata nastavi raditi u ovoj ustanovi kao ekonomista. Općinski i Kantonalni sud u Zenici su presudili u Begićevu korist i vratili ga na posao. Od oktobra 2017. godine on radi na kontroli i potrošnji lijekova i medicinskih pomagala.

Izvještaj Finansijske policije je proslijeđen Tužilaštvu ZDK, nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo objavio da je Begić pred opće izbore 2014. godine primio na pripravnički staž u Zavod simpatizere i članove svoje stranke. Oni su kasnije radili na njegovoj predizbornoj promociji, tako mu pomogavši da osvoji novi zastupnički mandat u Skupštini ZDK. Begić je predsjednik Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i zastupnik u Skupštini ZDK, odakle je i izabran za direktora Zavoda.

Te godine je dao povišicu najbližim saradnicima, a nešto ranije je ugovorio i svoju. Kako bi ova ustanova mogla isplatiti velike i neplanirane troškove za finansiranje pripravnika i plaće uposlenika Zavoda, Upravni odbor je 2014. godine iz tekuće rezerve i novca namijenjenog za pacijente koji se liječe van kantona uzeo 457.000 konvertibilnih maraka.

Begić je tada novinarima CIN-a rekao da su svi troškovi bili planirani budžetom i da on nije rasipnik: „Ne trošim ja to na sebe, bolan, ja to trošim na ljude, poslovne partnere“.

Dva dana prije isteka Begićevog direktorskog mandata novcem Zavoda je plaćena i saradnja sa pet lokalnih medija, bez odluke Upravnog odbora, mada je prema Statutu Zavoda ta procedura morala biti ispoštovana. Svakom mediju je za devet mjeseci unaprijed uplaćeno po 1.080 KM.

CIN je pisao i da je Begić krajem 2014. godine od evropskog udruženja menadžera „BH menadžer“ dobio zlatnu plaketu u oblasti medicine. Manifestacija dodjele nagrada se dijelom finansira prodajom knjiga i časopisa u kojima se objavljuju afirmativni tekstovi o dobitnicima nagrada i koje oni, uglavnom, i kupuju. Begić je za tu literaturu dao nešto više od 3.000 KM novca Zavoda.

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...